Герої
19 Квітня 2019
1 639

Електронний брокер Томаса Петерфі

Історія про вихідця з Угорщини, якому вдалось підкорити Америку і стати одним із найбагатших брокерів у світі

7 січня 2019 року. Легенда американського фінансового ринку Томас Петерфі, якого в професійних колах називають “батьком високошвидкісного трейдингу”, оголошує, що залишає посаду гендиректора найвідомішої в світі брокерської компанії Interactive Brokers Group (IBGroup), акції якої торгуються на Нью-Йоркській фондовой біржі.

Випадково чи ні, але цього року Томасу Петерфі виповнюється 75 років. Досить символічно, аби саме в цей період кермо влади передати своєму наступнику, також ветерану фінансової індустрії і Interactive Brokers Group, зокрема, Мілану Галіку, якого він готував до керівної ролі останніх чотири роки.

Відпочивати у свої 75 Петерфі не збирається. Він пообіцяв, що до осені 2019-го полишить свої обов’язки, але разом з тим, продовжить головувати в Раді директорів компанії.

“Раніше не побажав би нічого більше, ніж залишитися і працювати у компанії, в яку вкладав всі свої сили протягом останніх 42 років. Проте, тепер я став трохи старшим і повинен визнати, що Мілан впорається з обов’язками керівника краще, ніж я. Під його керівництвом сила нашого бізнесу і якість нашої пропонованої платформи будуть тільки рости, поки Interactive Brokers стає найбільшим брокером в світі”, – зазначив Петерфі, оголошуючи про свою відставку.


•••

У рейтингу мільйонерів Forbes Томас Петерфі займає 64 місце, а його статки оцінюються в $17,1 млрд

•••


“Багатіти я не хотів, просто так сталося”

У рейтингу мільйонерів Forbes Томас Петерфі займає 64 місце, а його статки оцінюються в $17,1 млрд. За останні декілька років він втратив біля $3 млрд. Одна з причин – згортання опціонного маркет мейкінгу (покупка і продаж величезних обсягів з мізерною різницею між цінами купівлі та продажу). Однак це не завадило Петерфі залишитися самою заможною людиною Флориди.

Томас Петерфі на первинному публічному розміщенні акцій (IPO) через Nasdaq, 3 травня 2007 року

Петерфі звик боротися з труднощами. Навіть момент його народження був нелегким. На світ Томас з’явився у 1944 році в Будапешті (Угорщина) в лікарняному підвалі під час повітряного нальоту радянської авіації.

Дитинство, юність нащадка дворянського роду, який втратив майже все під владою комуністів, було складним. Однак дар підприємництва, яким було наділено Томаса, рятував його від голоду. Наприклад, у старших класах він продавав контрабандну жувальну гумку Juicy Fruit з націнкою 500%.

А ще Томас був надзвичайно допитливим. Таємно читав бабусині книжки. Найбільше йому подобалися історії Гораціо Алжера про людей скромного походження, які подолали важкі життєві обставини і домоглися великих успіхів.

“Я зрозумів ідею капіталізму”, – розповідав Томас Петерфі в інтерв’ю виданню Money. На його думку, капіталізм був єдиною системою, яка давала людям можливість вільно використовувати свої таланти для досягнення власних цілей.

Петерфі стверджує, що не збирався ставати багатим. Він чув про фондовий ринок ще до приїзду в США. “Однак мені в основному просто пощастило в торгівлі”, – вважає він.

Завоювати Америку – без мови і гроша в кармані

У червні 1965 року, ледь досягнувши підліткового віку, Петерфі виїхав з Угорщини в Німеччину, де шість місяців чекав дійсного дозволу на еміграцію в США. Його батько на той час вже освоївся в Америці, і Петерфі нарешті прибув в Нью-Йорк у віці 21 року. Без гроша в кармані і не знаючи англійської мови.

Частково завдяки зв’язкам в нью-йоркській угорській спільноті, Петерфі закінчив місцевий університет, і розпочав роботу кресляра в інженерній фірмі, яка працювала над архітектурними проектами швидкісних шосе.

Одного разу компанія придбала комп’ютер, який ніхто не змін запрограмувати. Томас прийняв виклик і зголосився налаштувати техніку. В кінцевому результаті ця подія визначила його майбутнє.

“Я не міг говорити англійською, тому вирішив, що комп’ютерну мову буде легше вивчити”, – згадував він в одному з інтерв’ю.

Томас Петерфі: “Я не міг говорити англійською, тому вирішив, що комп’ютерну мову буде легше вивчити”

“Програмне забезпечення змушує світ обертатися”

Згодом талановитий програміст переніс свої навички на Уолл-стріт і почав там розробляти власну модель для оцінки вартості. Певний час йому знадобилося аби накопити $200 тис. Тоді за $36 тис. він придбав місце на Американській фондовій біржі (за даними Investopedia, нині обмінні місця варіюються в ціні від $4 тис. до $2,5 млн), а решту використав аби почати торгувати самостійно.

Після декількох помилок, через які Томас втратив половину свого капіталу в результаті однієї невдалої операції, він зрозумів, що повинен стати більш дисциплінованим. “Дисципліна важлива для всього в житті, – каже він. – Самодисципліна – це те, що розділяє переможців і переможених”.

Він зрозумів, аби досягти успіху, необхідно торгувати більш точно і швидко, ніж його конкуренти. Врешті-решт після багатьох безсонних ночей, він розробив портативний комп’ютер для торгів на біржі. І це в той час, коли брокери все ще використовували таблиці з оцінками справедливої вартості, що оновлювалися один або два рази на день.

“У блоків на батарейках були сенсорні екрани, це дозволяло користувачеві вводити ціну акцій. До того ж пристрій виробляв рекомендовані ціни опціонів, відстежував позиції. Це давало нам більше можливостей”, – згадує Петерфі.

Його стратегія завжди полягала в тому, щоб зосередитися на продукті або послузі, де можна створити долар вартістю 20 центів і продати його за 40 центів. “Єдиний спосіб зробити це – використовувати технологію, яка раніше не використовувалася при виробництві цього продукту або послуги. Якщо я зможу створити цей долар, то я вже попереду матиму 20 центів заробітку. І я збираюся триматися далеко попереду. Це те, чим я весь час займався”, – каже Петерфі.

Interactive Brokers: грати, інвестувати, розвивати

В 1993 році Петерфі створює онлайн-брокера і маркет-мейкера Interactive Brokers Inc. з наміром продавати клієнтам технологію для послуг електронної мережі й проведення торгових операцій.

Здавалося, логічний спосіб вкладати інвестиції в технології, але прибуток Петерфі як і раніше виходив в основному за рахунок роботи на ринку і торгівлі.

В 2007 році Петерфі продав 10% акцій Interactive за відкритою підпискою, коли розміщення цінних паперів можливе серед необмеженого кола осіб (за відкритою підпискою розміщувати свої акції можуть тільки публічні акціонерні товариства).

У 2017 році він не погодився на умови інвестиційного банку Goldman Sachs Group Inc, який потребував від трейдерів, що відкривають короткі позиції, повного покриття вартості ф’ючерсу на біткоіни. Петерфі запропонував доступ до ф’ючерсів на біткоіни на Чиказькій біржі опціонів тільки так званим “довгим” трейдерам, “які тримають ставку на підвищення ціни на біткоіни”.

Торговий майданчик компанії

Незважаючи на це, Петерфі був на вершині брокерського Олімпу. Біржі нарешті були оцифровані й Interactive була далеко-далеко попереду.

Протягом 2007-2013 років виручка і чистий дохід до оподаткування у брокерському бізнесі Interactive майже подвоїлися – до $814 млн і $391 млн відповідно. При цьому прибуток маркет-мейкера впав з $331 млн в 2009 році до $72 млн в 2013 році.

Був ще гостріший період, коли брокерський бізнес отримав донарахувань у розмірі $152 млн, у той час як маркет-мейкер отримав збиток у розмірі $112 млн через валютні коригування, торгові помилки і в цілому жорстке конкурентне середовище.

Томас Петерфі у своїй резеденції у Флориді

Робити гроші: легко, талановито, розумно

Штаб-квартира Interactive Brokers Inc. знаходиться в непримітному офісному центрі в Гринвічі (штат Коннектикут) в 15 хвилинах від колишнього маєтку Томаса Петерфі. Там трейдери і програмісти мовчки працюють за столами з чотирма комп’ютерними екранами на кожному.

Окрім заробітку на комісійних, Томас зробив безкоштовний доступ до робочої станції Interactive Trader (через програму на мобільному телефоні або на веб-сайті компанії). Однак така послуга надається лише клієнтам, які зберігають баланс в розмірі $100 тис або витрачають $10 на місяць на торгові збори.

Ще Петерфі пропонує складний інструмент – Лабораторію ймовірностей. Інвестори можуть змоделювати майбутню ціну опціону і реплікатор взаємного фонду, який аналізує портфель фонду і вказує на аналогічний недорогий ETF в якості заміни.


•••

У травні 2007 року IBG провела IPO через Nasdaq, продавши 40 млн акцій по $30,01 за акцію (10% компанії). Це було друге за величиною розміщення на біржі в США того року і найбільше брокерське IPO з 2005 року

•••


Гроші люблять тишу

Знайти інформацію про особисте життя Томаса Петерфі досить складно. Народжений в Будапешті мільярдер понад усе любить усамітнення.

Наразі він живе в Палм-Біч (штат Флорида). Величезний паркан, охорона, навіть адреса поза числового порядку бентежать сторонніх. Одразу стає зрозумілим – піонер електронної торгівлі тримається осторонь від світової уваги.

Будинок Томаса Петерфі

Свій особняк на майже 250 кв м, що знаходився недалеко від Гринвічу, він продав у 2015 році за $21 млн (початкова ціна становила $65 млн).

Відомо, що Петерфі був двічі одружений. Від попередніх стосунків у нього троє дітей. Про них мало що відомо, оскільки вони, як і батько, не полюбляють публічності. Наразі Томас зустрічається з Лінн Уіт.

Томас Петерфі разом зі своєю подругою Лінн Уіт

Вільний час любить проводити з кіньми – він завзятий наїзник. Також є членом клубу Дональда Трампа “Mar-a-Lago”, де плата за ініціацію становить $200 тис. До речі, на виборах президента він відкрито підтримував Трампа.

Томас Петерфі обожнює коней

Окрім статусу підприємця-мільярдера, Томас ще й відомий своєю стійкою опозицією до соціалізму. Під час виборів 2012 року Петерфі витратив мільйони на рекламу ефірного часу на CNN і CNBC, де попереджавпро небезпеки, які він вбачає в розподілі багатства і деяких інших соціалістичних концепціях.

До речі, Томас Петерфі ще й з тих людей на Уолл-стріт, які не в захваті від криптовалют, зокрема біткоіна, і вважають, що поточне зростання не цілком адекватний реальній вартості активу. В кінці 2017 року він навіть опублікував на цілу сторінку The Wall Street Journal заяву з попередженням про “небезпеки для ринків капіталу”, яку несуть в собі ф’ючерси на біткоіни. Він вважав, що останні можуть “дестабілізувати реальну економіку”.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram