Новини
24 Березня 2020
976

Експорт нафтопродуктів з України скоротився на 55%

Тим часом коронавірус по всьому світу обвалив ціни на паливо

У січні-лютому експорт продуктів нафтоперероблення з України скоротився на 55%, до 53 тис. т, у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року (119,3 тис. т), повідомляє enkorr з посиланням на дані “Консалтингової групи А-95”.

Причини. Зниження експорту обумовлене скороченням постачання основної експортної позиції останніх років – мазуту. “Нагадаємо, за два місяці 2020 року на зовнішні ринки було відправлено всього 13,2 тис. т проти 84,6 тис. т за аналогічний період 2019 року!”, – йдеться у повідомленні.

При цьому експорт проміжних продуктів переробки – риформата, бензолвмісної фракції та рафината – у січні-лютому навпаки збільшився. Загалом за перші два місяці “Укргазвидобування” збільшило експорт бензолвмісної фракції на 9%, до 15,7 тис. т і знизило постачання на зовнішні ринки риформата на 2%, до 13,9 тис. т.

Своєю чергою “Укртатнафта” збільшила експорт рафината бензольного риформінгу за 2 місяці 2020 року на 66%, до 13,9 тис. т. Вперше з 2017 року частина рафината Кременчуцького НПЗ була експортована в напрямку країн Прибалтики – через прикордонний перехід Бережесть (Житомирська область).

Активно знижується. Тим часом вартість автомобільного та авіаційного палива в усьому світі знаходиться під сильним тиском через падіння попиту, оскільки країни вводять обмеження на цивільні авіаперевезення. Це змушує все більшу кількість НПЗ скорочувати виробництво, повідомляє Reuters.

Так, в Азії норма прибутку від авіапального стала негативною вперше за понад десятиліття, оскільки глобальні авіакомпанії скасували рейси. “Emirates і Singapore Airlines стали останніми перевізниками, які оголосили про масове скорочення своїх пасажирських рейсів”, – нагадує видання.

При цьому європейські ціни на реактивне паливо минулого тижня знизилися до майже 17-річного мінімуму, та протягом останніх восьми торгових сесій європейські нафтопереробні заводи виробляли бензин зі збитками.

Протягом більшої частини минулого тижня ситуація з дизпаливом у США залишалася відносно стабільною, тому що автомобільні та сільськогосподарські перевезення продовжували працювати в нормальному режимі. “НПЗ у США різко наростили виробництво дизпалива, прагнучи уникнути нижчих націнок на інші продукти”, – пише видання.

І додає, що дії нафтопереробних підприємств з перекладу виробничих потужностей, що раніше призначалися для інших видів палива, на дизельне паливо, починають приводити до надлишку ДТ у деяких регіонах США, що може стати причиною зниження маржі з перероблення дизельного палива, яка як і раніше стійка до сезонних коливань на рівні $18,53/бар.

При цьому маржа з переробки бензину становить усього $3,55/бар., що є найнижчим показником у цей сезон, принаймні, з 2005 р, повідомляє Refinitiv Eikon. Своєю чергою компанія Colonial Pipeline Co заявила 19 березня, що скоротить обсяги виробництва на своїх основних потужностях, що постачають бензин і дизпаливо на східне узбережжя США з узбережжя Мексиканської затоки.

Скорочують виробництво. Нафтопереробні заводи по всьому світі вже почали скорочувати обсяги виробництва або розглядають такі заходи. Так, Exxon Mobil Corp 21 березня скоротила виробництво на своєму НПЗ потужністю 502,5 тис. бар./добу (б/д) в місті Батон-Руж, штат Луїзіана.

Chevron Corp також скоротила виробництво на своєму заводі в Каліфорнії (269 тис. б/д), щоб відповідати зниженню попиту, повідомили джерела видання. А от Delta Airlines скорочує переробку на своєму НПЗ (190 тис. б/д) в Трейнері, штат Пенсильванія, на 40 тис. б/д.

Своєю чергою у Франції найбільша нафтогазова компанія Total напередодні заявила, що на невизначений термін відклала перезапуск свого НПЗ Grandpuits (102 тис. б/д) під Парижем. А тайванський державний нафтопереробний завод CPC Corp скоротить завантаження у квітні до менш ніж 10%, у порівнянні з 70-80% на цей час.

Тим часом нафтові трейдери прогнозують погіршення ситуації на світовому нафтовому ринку. Деякі з них вважають, що ціни на нафту можуть опуститися до $20 за барель, а при найнесприятливішій ситуації – до $5.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram