Новини
25 Квітня 2022
880

Експертна думка: Що буде з цінами на нерухомість після закінчення війни

До довоєнного рівня вартість житла навряд чи повернеться через рік

За кілька місяців після закінчення війни в Україні ринок нерухомості знайде баланс між попитом і пропозицією. Після цього ціни на “первинці” почнуть рости приблизно на 1% на місяць, річне подорожчання становитиме близько 12%.

Як пише UBR.ua, такий прогноз висловив фахівець з ринку нерухомості Михайло Артюхов.

Своєю чергою президент Асоціації фахівців з нерухомості (риелторів) України Юрій Піта каже, що фактично заморожений ринок первинного житла почне приходити до тями після відновлення роботи Державного реєстру прав на нерухоме майно.

Після, прогнозує він, середня вартість первинного житла в західних регіонах Україні може зрости на 5-10% від довоєнного рівня — цьому посприяє приплив переселенців з інших регіонів держави, а також дефіцит пропозиції на місцевому ринку.

Ринок по всій країні, каже Артюхов, почне відновлюватися не після відкриття Держреєстру, а безпосередньо, коли закінчаться бойові дії.

За його прогнозом, протягом перших трьох місяців угоди будуть характеризуватися розбалансуванням між ціною пропозиції та можливостями потенційних покупців — до цього призведе зростання частки тих, що беруть участь безпосередньо в переговорах власників нерухомості, а не професійних фахівців. Вже після того, як учасники ринку прийдуть до балансу між попитом і пропозицією, ціна на житло почне зростати на 1% на місяць, прогнозує Артюхов. При цьому він вважає, що до довоєнного рівня вартість житла навряд чи повернеться через рік.

Нагадаємо, за словами експертів, після закінчення бойових дій попит на житло в українців буде значним, а іноземні громадяни купувати житло в Києві будуть значно рідше, ніж було до війни.

Як писали раніше Investory News, під час відбудови зруйнованої інфраструктури Уряд зможе переосмислити та перезапустити життєдіяльність постраждалих міст. “Досвід війни підтверджує, що проєктування нових будинків має відбуватися вже з укріпленим підземним паркінгом (на кшталт того, як це роблять в Ізраїлі), з використанням енергоощадних технологій. Зокрема про це були і є проєкти “Велике будівництво” та “Енергетична Незалежність”.

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram