Новини
20 Червня 2022
482

Експертна думка: Про ціни на пальне після нових ракетних атак росії на НПЗ

Сергій Куюн радить українцям припинити скаржитись, адже обсяг поступово пального зростає

Експерт паливного ринку Сергій Куюн розповів, як недавні ракетні атаки на українські нафтопереробні заводи вплинуть на вартість пального, написав він у Facebook.

За його словами, суботній залп з шести ракет по Кременчуцькому НПЗ виявився лише першим в той день. Пізніше ворог вдарив градами по Шебелинському ГПЗ, а надвечір – по міні-НПЗ в селі Губиниха Новомосковського району, яка в ЗМІ пройшла як нафтобаза.

Він зазначив, що на відміну від двох перших, завод в Новомосковському районі працював.

“Таким чином наочно бачимо нову атаку на інфраструктуру постачання нафтопродуктів. Саме це призвело до дефіциту пального, який ми спостерігаємо вже більше як місяць”, — написав він.

Експерт зазначив, що ворог нищить виробництва, нафтобази, транспортні шляхи й це робить неможливим точне прогнозування цін та об’ємів пального на ринку.

“На тому ж міні НПЗ в Губінисі виробляли бензин в досить непоганих обсягах, як для регіонального масштабу. Тепер ці ресурси треба чимось замістити, а з імпортом бензину маємо складнощі”, — пояснив він.

Куюн також вважає, що в нинішніх умовах немає сенсу відновлювати НПЗ на заході Україні та будувати нові. Тому, що російські ракети долітають до Львова з Івано-Франківськом не гірше за Кременчук із Києвом.

Експерт підкреслив, що українцям варто припинити скаржитись на проблеми з пальним, адже найголовніше, що ним забезпечені військові, муніципалітети та бізнес. Постачання поступово зростає.

“За газом не тільки немає черг, вже є випадки зниження цін окремими заправками. Сподіваюсь, наступним буде дизель, згодом — бензин. Але чіткого таймінгу немає й бути не може, оскільки окрім війни та непередбачуваності (на четвертий місяць багатьом це треба нарешті зрозуміти) є ще купа бар’єрів в Європі, де наші проблеми з пальним всім до “одного місця” (це теж треба усвідомити як найшвидше)”, — пояснив він.

Куюн закликав автомобілістів економити пальне і не їздити без нагальної необхідності.

“Будь ласка, споживайте відповідально. Як мінімум, це звільнить більше ресурсів для тих, хто їх найбільше потребує. А як максимум, піде на створення запасів або елементарно дозволить скоротити імпорт. Кожен може долучитися до загальної справи”, — додав він.

Нагадаємо, що Болгарія почала отримувати газ з Азербайджану. Таким чином країна замістила російске блакитне паливо.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram