Новини
7 Червня 2022
446

Експертна думка: Підняття НБУ ставки до 25% шкодить фінансовій стабільності

Це може призвести до закриття понад 20 банків

Підняття Національним банком України (НБУ) ставки на 15 п. п. — до 25% призведе до закриття понад 20 банків та зашкодить фінансовій стабільності України, пише Інтерфакс-Україна з посиланням на листа президента Асоціації українських банків (АУБ) Андрія Дубаса до глави НБУ Кирила Шевченка.

Згідно з ним, АУБ закликала Нацбанк зберегти ставки за довгостроковими кредитами рефінансування станом на 1 червня на період воєнного стану та три місяці після його припинення.

Асоціація також запропонувала НБУ перенести термін надання відповіді банкам щодо погодження чи не погодження на нові умови за кредитами рефінансування до 10 червня, оскільки банки мають детально опрацювати всі ризики та загрози.

За попередніми розрахунками, понад 50% позичальників припинять обслуговувати кредити в разі підвищення процентної ставки, тоді як уже зараз багато клієнтів звертаються до банків із проханням щодо реструктуризації, що означає автоматичне погіршення структури активів банків.

“Споживчі кредити та кредити бізнесу містять фіксовану процентну ставку, яка має залишатися незмінною, а це означає величезні збитки від’ємної процентної маржі. Ситуація, коли великі роздрібні торговельні мережі вже беруть кредити під 30% для попередньої оплати, не є винятком”, — констатується в листі.

АУБ закликала регулятора дозволити дострокове погашення банками кредиту з рефінансування коштом заставного майна шляхом добровільної передачі банками заставлених облігацій та адаптувати нормативи для банків.

Нагадаємо, що Мінфін не змінюватиме ставки за облігаціями через підвищення ставки НБУ. Дохідність залишиться на рівні 9,5-11,5% в залежності від термінів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram