Новини
30 Травня 2022
621

Експертна думка: Паливна криза в Україні пішла на спад

Скасування державного регулювання цін призвело до пожвавлення ринку

Після скасування державного регулювання цін на пальне ринок демонструє активізацію: компанії починають нарощувати поставки пального, повідомив директор консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

На його думку, пік паливної кризи Україна уже пройшов. Серед чинників, які сприяють нормалізації ринку, експерт назвав скасування державного регулювання цін.

“Багато компаній, особливо невеликих, не могли постачати пальне самостійно, оскільки закупівельна вартість була вища за розраховану Кабміном”, — зауважив Куюн.

Після зняття держрегулювання цін з’явились економічні стимули активніше постачати пальне.

“У нас кількість декларантів дизпального зросла майже удвічі, якщо порівняти з початком місяця. Якщо на початку травня це було близько 30 компаній, то вчора це було 66 декларантів. Це показує активізацію ринку”, — прокоментував Куюн.

За його словами, щодо бензину динаміка постачання трохи гірша, щодо скрапленого газу — фіксується зростання кількості декларантів у півтора раза.

“Це означає, що багато компаній почали імпортувати пальне самостійно. Це той ефект, на який ми й очікували при відмові від держрегулювання”, — додав Куюн.

Згідно з прогнозом експерта, на постачання мінімальних обсягів споживання пального України вийде до липня. Наразі найкраща ситуація із постачанням дизелю. Також непоганою є ситуація із постачанням скрапленого газу.

Водночас ситуація із наповненням ринку бензинами відстає від очікувань. Куюн пояснює це тим, що європейський ринок націлений на імпорт дефіцитного там дизпального, а щодо бензину ринок був навіть профіцитним. Нині заводи закривають внутрішній попит Європи на бензин і не мають зайвих обсягів для експорту в інші регіони.

Експерт зауважив, що через постійне зростання радіуса пошуку бензину у травні до України прибули партії пального навіть із Бельгії.

Крім того, Куюн прокоментував питання цін на пальне. “Так, ми зараз будемо мати високу ціну. На рівні 52-55 грн на бензин, 58-60 грн на дизпальне ринок нормально почувається. Бачимо, що черги скорочуються, тобто, десь ринок уже “намацав” цю точку рівноваги”, — зауважив він.

Експерт розраховує, що наповнення ринку новими партіями пального призведе до зменшення цін до об’єктивних рівнів.

Нагадаємо, що  “Нафтогаз” створить національну мережу заправок на базі АЗС з російських активів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram