Новини
18 Серпня 2021
755

Експертна думка: Між розвитком економік європейських країн та України — велика прірва

З 1991 році Україна посідала 52-е місце у світі з ВВП на душу населення, у 2020-му — ми на 91-му місці

Економіка України за 30 років незалежності серйозно відстала в розвитку від інших європейських країн за багатьма показниками, пише УНІАН з посиланням на виступ директора економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолія Амеліна під час презентації дослідження “30 років Незалежності України: економічні підсумки”.

За словами експерта, у 1991 році Україна посідала 52-е місце у світі з валового внутрішнього продукту (ВВП) на душу населення, що було трохи вище рівня країн Центральної Європи.

“За підсумками 2020 року — ми на 91-му місці. ВВП на душу населення України в 1991 році було $6,9 тис., у 2020-му — $13,1 тис. Здавалося б, зростання є, але за цей час показник у Польщі, Угорщині та Чехії зріс з 4 до 6 разів. Тому, коли ми говоримо, що Україна розвивається, ми не брешемо, але коли ми говоримо, що відстаємо від усього світу, напевно це більш коректний показник. Якщо говорити про місце України у світовій економіці, ми відстаємо від усіх. Одним словом, яким можна схарактеризувати 30 років Україна — деградація”, — зазначив Амелін.

Він зазначив, що за показником ВВП на душу населення Україна поступилася не тільки Польщі, а й Білорусі, яка мала гірші передумови та ресурси для розвитку. Зокрема, показник ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності з 1991 до 2020 року мав таку динаміку: в Польщі зростання становило 480%, в Білорусі — 278%, в Україні — 89%.

“Україна відстає від багатьох країн колишнього СРСР з ВВП на душу населення. За цим показником Україна сьогодні входить в одну групу з Молдовою, Узбекистаном, Киргизстаном і Таджикистаном. Білорусь, яка на початку 90-х відставала від України, в останні роки значно її випередила”, — підкреслив Амелін.

За його словами, позиції України погіршилися у багатьох світових рейтингах.

“Ми розуміємо, перебуваючи всередині країни, що якісь позитивні трансформації відбуваються, але у світі є можливість порівнювати. Є величезна кількість індикаторів. За роки незалежності ми відстаємо. У 1992 році Україна посідала 54-е місце у світі за індексом розвитку людського потенціалу, у 2020 році ми опустилися до 74-го місця. Польща, навпаки, піднялася до 35-го місця, Чехія — 27-е місце. Цей індекс враховує рівень грамотності, освіченості, довголіття як основних характеристик людського потенціалу”, — сказав експерт.

Схожа динаміка, за його словами, спостерігається за індексами економічної свободи, сприйняття корупції, глобальної конкурентоспроможності: внаслідок відсутності чіткої стратегії Україна відстає від країн колишнього СРСР.

Що стосується середнього розміру заробітної плати, експерт зазначив, що її низький рівень в Україні є головною причиною трудової міграції наших земляків.

“Коли ми говоримо про те, що українці їдуть на заробітки, цьому є просте пояснення… По зарплатах Україна дуже сильно відстає. Цифри по середній зарплаті станом на кінець минулого — початок цього року: Білорусь — $561, Росія — $744, Латвія — $1102, Естонія — $1700, Польща — $1465, Україна — $525. Це відповідь на питання, чому українці їдуть”, — резюмував Амелін.

Нагадаємо, ВВП України в другому кварталі 2021 року зріс на 5,4%, якщо порівняти з другим кварталом 2020 року, при падінні на 2,2% в першому кварталі цьогоріч.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram