Новини
25 Листопада 2020
921

Експерти попереджають: Вакцина не врятує ВВП єврозони від сильного падіння

Наразі невідомо, скільки знадобиться часу, щоб економіка повернулася до нормального життя

Позитивні новини про розробку різними компаніями вакцин від COVID-19 добре впливають на ринки, однак інвестори, скоріш за все, забувають про те, що економіці Європи доведеться пережити декілька похмурих місяців, повідомляє The Wall Street Journal.

Видання зазначає, що захворюваність коронавірусною інфекцією у регіоні зростає, і країни відновлюють дію обмежень, що спрямовані на стримування другої хвилі пандемії. “Це може штовхнути економіку єврозони до падіння на двозначну величину”, — йдеться у повідомленні.

Як зазначив головний економіст AXA Investment Managers Жиль Моєк, хороші новини про вакцину, швидше за все, не змінять макроекономічну траєкторію до середини 2021 року. На його думку, навіть у разі видачі дозволів на використання вакцин проти коронавірусу, її виробництво займе час, тому використання навряд чи зможе вплинути на ситуацію цієї зими.

“Немає абсолютно ніяких причин для зміни величини падіння ВВП, яке відбувається у IV кварталі, оскільки вакцинація у кращому випадку розпочнеться тільки у грудні”, — додав експерт.

Раніше стало відомо, що ефективність вакцини, розробленої американською компанією Moderna Inc., перевищує 94%. Американська Pfizer Inc., яка розробляла вакцину спільно з німецькою BioNTech, заявила про 95% ефективності препарату.

“Ринки миттєво позитивно відреагували на ці новини. У економіки це може зайняти трохи більше часу”, — зазначив глава відділу європейських економічних досліджень Bank of America Рубен Сегура-Кайуела.

Своєю чергою аналітик City Index Фіона Чінкотта вважає, що різке збільшення кількості випадків захворювання та посилення обмежень у Європі може швидко збити з курсу крихке відновлення економіки — задовго до того, як вакцина набуде широкого поширення.

“Той факт, що тепер у кінці ковідного тунелю загорілося світло, змусив інвесторів стати веселішими, — зазначила вона. — Проте не можна також ігнорувати ситуацію, що є наразі”.

Видання наголошує, що залишається незрозумілим, скільки часу буде потрібно для того, щоб економіка повернулася до нормального життя, але, ймовірно, це займе багато місяців.

“Проблеми, пов’язані з виробництвом препаратів проти COVID-19, логістикою та розподілом означають, що для створення програм масової вакцинації потрібен час. Крім того, препаратам знадобиться близько місяця для забезпечення повного захисту організму тим, хто вакцинується, що ще більше відсуває крапку, коли обмеження можуть бути ослаблені”, — йдеться у повідомленні.

Як зазначає головний економіст по Європі Capital Economics Ендрю Кеннінгем, ситуація стане ще гіршою, перш ніж стане кращою. Локдауни в регіоні зберігатимуться ще два-три місяці, а темпи падіння економік різних країн будуть неоднаковими.

Як прогнозує Capital Economics, у цілому ВВП єврозони може знизитися на 3% у IV кварталі. “Інвестори не можуть дозволити собі ігнорувати неминучий, але не повністю передбачуваний проміжок часу між справжнім моментом і моментом у майбутньому, коли COVID-19 фактично залишиться позаду, — наголосив головний економіст податкової, аудиторської та консалтингової фірми Mazars Джордж Лагаріас. — У цей період часу стрес для економік може стати надзвичайно сильним”.

Раніше Investory News писали, що реальний ВВП країн G20 у II кварталі 2020 р. впав на безпрецедентні за час ведення розрахунків 6,9% щодо попередніх трьох місяців на фоні обмежень, введених для стримування поширення COVID-19.

Нагадаємо, країни з найбільшими економіками збільшують витрати на боротьбу з пандемією коронавірусу, в результаті чого їх держборг досяг рекордного з часів Другої світової війни рівня.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram