Новини
12 Березня 2022
1 165

Експерт розповів, що буде з цінами після війни

“Якщо все закінчиться протягом найближчих 10 днів, то ситуація на ринку істотно не зміниться”

Через великий потік біженців з інших регіонів у Києві зросла подобова оренда квартир. Водночас ситуація з покупкою залежатиме від тривалості військових дій та цивільної інфраструктури, проте нерухомість може подешевшати. Про це розповів аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький, пишуть “Новини.LIVE”.

Всупереч тривожним сиренам і бомбардуванням, попит на квартири та кімнати з подобовою орендною платою зріс. Ціни залежать від якості житла.

“Столиця зараз — перевалочний пункт. Багато біженців біжать через Київ, тому подобова оренда зросла”, — каже Костецький.

Водночас інтернет-платформи пропонують досить доступні варіанти. Так, наприклад, можна винайняти однокімнатну квартиру-студію в новому будинку зі свіжим ремонтом за 475 грн на день. Є пропозиції й по місцях у хостелах.

За словами Костецького, від оренди наразі найбільше виграли західні області України — і вартість там зросла.

“Але щодо Києва, з якого тікають люди, то підвищення вартості довгострокової оренди зараз неможливе”, — зазначив експерт.

Як розповів інший аналітик одного з агентств нерухомості Віктор Миколаїв, станом на 9 березня ціни на довгострокову оренду були ще в межах довоєнних сум.

“Пропозицій багато. Навіть в умовах війни люди намагаються здавати житло. Для багатьох це спосіб не так заробити, як вижити, тому що люди зараз втрачають заробітки й навіть роботу. Деякі готелі зараз не працюють”, — розповів ріелтор.

Щодо ситуації із купівлею житла експерти кажуть, що вона залежатиме від тривалості воєнних дій та наявності цивільної інфраструктури.

“Ситуація з ринком нерухомості зараз така, як із курсом гривні. На мій погляд, нерухомість однозначно подешевшає. Адже якщо раніше Київ як столиця України був привабливим для закордонних покупців, то тепер навряд чи хтось захоче купувати житло тут. Великі проблеми будуть з новобудовами, де часто купували квартири іноземці”, — вважає Сергій Костецький.

Тим часом британське видання PERE, яке спеціалізується і на аналітиці у сфері нерухомості, пише, що агресія РФ матиме безліч наслідків для приватної індустрії нерухомості. Зокрема, збої, спричинені військовим конфліктом, здатні вплинути на вартість будівництва, а інвестори вважають, що інфляційний період триватиме довше через конфлікт. Водночас, попит на житло буде значним.

Якщо все закінчиться протягом найближчих 10 днів, то ситуація на ринку істотно не зміниться, а попит на житло суттєво зросте”, — розповів Костецький.

За його словами, зараз ринок продажів однозначно завмер: у Києві не працює жодна агенція нерухомості, не працюють нотаріуси, про угоди зараз не йдеться.

Нагадаємо, середня ціна квадратного метра первинної нерухомості в Києві в січні-листопаді 2021 року зросла на 21% — до 43,2 тис. грн/кв. м, у доларах на 25,7% до $1588.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram