Новини
5 Березня 2021
799

Експеримент: Місто Стоктон виплачував жителям базовий дохід — $500 на місяць

Метою програми було підвищення зайнятості та поліпшення самопочуття жителів

У Стоктоні, штат Каліфорнія, 125 осіб отримували по $500 на місяць без будь-яких умов протягом двох років. Через рік серед них збільшилася повна зайнятість, а депресія та тривожність зменшилися. Експеримент завершився в січні, але надихнув інших мерів американських міст на запуск пілотних проєктів з безумовним базовим доходом, пише Businessinsider.

Мер Стоктона Майкл Таббс очолив пілотну програму Stockton Economic Empowerment Demonstration (SEED). Програма розпочалася в лютому 2019 року і завершилася в січні 2021-го.

У ній брали участь жителі районів, де середній дохід домогосподарства був таким самим або нижче, ніж в цілому містом, — близько $46 тис. на рік.

Звіт незалежних дослідників за перший рік експерименту показав, що програма Стоктона знизила безробіття серед одержувачів базового доходу та допомогла багатьом з них виплатити борги.

Учасники також повідомили про поліпшення емоційного добробуту і зменшення тривоги або депресії.

“Це дійсно справило величезний вплив на якість мого життя й на те, що тепер я можу займатися звичайними речами, — сказав один із учасників. — Будь то приємна вечеря або день народження мами, коли я хочу зробити їй подарунок”.

Учасники програми базового доходу Стоктона витрачали більшу частину виплат на предмети першої необхідності. Майже 37% отриманих грошей пішли на продукти харчування, 11% — на комунальні послуги, ще 10% — на утримання автомобіля. Менше ніж 1% грошей пішло на алкоголь або тютюн.

У червні 2020 року Таббс заснував коаліцію мерів, зацікавлених у запуску пілотних проектів з безумовним базовим доходом у США — “Мери за гарантований дохід”. Щонайменше 40 мерів (Лос-Анджелес, Атланта, Сіетл тощо) приєдналися до об’єднання.

У Сент-Полі, штат Міннесота, восени запустили пілотний проєкт за базовими доходами: 150 малозабезпечених сімей протягом 18 місяців будуть отримувати $500 на місяць. Ричмонд, штат Вірджинія, виплачує по $500 на місяць 18 працюючим сім’ям. А Комптон, штат Каліфорнія, надає 800 жителям базовий дохід від $300 до $600 на місяць протягом двох років.

У Німеччині також почали експеримент з безумовним базовим доходом. Добровольцям будуть виплачувати по €1200 на місяць.

До лютого 2020 року понад 50% учасників заявили, що у них достатньо грошей для покриття непередбачених витрат. Частка учасників, які виплачували борги, зросла з 52% до 62% протягом першого року експерименту.

Безробіття серед одержувачів базового доходу впала з 12% в лютому 2019 року до 8% в лютому 2020-го. У контрольній групі експерименту — ті, хто не отримував щомісячні виплати — безробіття зросло з 14% до 15%.

Повна зайнятість серед учасників SEED зросла з 28% до 40% протягом першого року програми. У контрольній групі повна зайнятість також збільшилася, хоча і менш різко: з 32% до 37%.

Нагадаємо, США планують створити геопросторовий інтелект (GEOINT), який стежитиме за всім, що відбувається на території країни та противників: від людей та їх пересувань до місць і об’єктів на поверхні Землі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram