Новини
30 Квітня 2020
1 434

Економіка США показала найбільше квартальне зниження з часів кризи 2008 року

У I кварталі показник скоротився на 4,8% у річному численні

ВВП США у I кварталі цього року скоротився на 4,8%, у порівнянні з тим же періодом минулого року, про це йдеться в повідомленні бюро економічного аналізу США.

Як зазначає Bloomberg, це перше квартальне падіння найбільшої економіки світу з 2014 року, яке завершило рекордно довгий період зростання. Також це найбільше скорочення з 2008 року, коли вибухнула фінансова криза. “Зниження реального ВВП обумовлено в тому числі зниженням споживчих витрат (на 7,6%), експорту (на 8,7%) та інвестицій”, – зазначили в бюро економічного аналізу.

При цьому імпорт знизився на 15,3%. “Негативні ефекти частково компенсували вкладення в основний капітал, а також витрати федерального уряду, штатів і влади на місцевому рівні”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначає Forbes, частково уповільнення економіки пояснюється реакцією влади на поширення коронавірусу. “У березні уряд ввів режим самоізоляції. Це призвело до швидкої зміни структури попиту, тому що споживачі відмовилися від витрат, обмежили або перерозподілили їх. Повний економічний ефект від пандемії не можна підрахувати в рамках оцінки ВВП у першому кварталі, тому що їх не можна відокремити від загальних даних”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначає Bloomberg, скорочення економіки США може сигналізувати про початок рецесії, яка може стати найсерйознішою за принаймні останні 80 років. “У другому кварталі, ймовірно, буде ще більш значне падіння, тому що велика частина обмежувальних заходів набрала чинності в середині березня”, – зазначає агентство з посиланням на думки аналітиків.

Bloomberg Economics передбачив обвал на 37% у річному вираженні, а банк UniCredit – на 65%. “Уже в першому кварталі спостерігався найзначніший крах споживчих витрат з 1980 року та найшвидший спад інвестицій за майже 11 років”, – зазначає видання.

За словами головного економіста Amherst Pierpont Securities LLC Стівена Стенлі, це досить неймовірно, якщо подумати, що економіка розвивалася цілком в нормальному темпі протягом більше ніж 80% першого кварталу.

Попри значні витрати уряду та майже нульову ключову ставку, великий та малий бізнес ризикує збанкрутувати, а споживачі навіть після зняття обмежень можуть не ходити в ресторани та магазини через побоювання захворіти, великих боргів або невизначеності з роботою.

Нагадаємо, наприкінці березня сенат США одноголосно проголосував за законопроєкт про екстрені заходи підтримки громадян й економіки у зв’язку з поширенням коронавірусу, на що влада виділить близько $2 трлн.

Перед цим аналітики Bank of America заявили, що економіка США впала в рецесію на фоні спалаху коронавірусу нового типу. Банк спрогнозував, що економіка США скоротиться на 12% за підсумками другого кварталу і на 0,8% ВВП за підсумками року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram