Новини
6 Серпня 2020
875

Економіка Швеції показала найсильніше падіння за 40 років

Показник знизився на 8,5%, у порівнянні з країнами, що вводили карантин – це все одно не так серйозно

У II кварталі 2020 року ВВП Швеції скоротився на 8,6%, у порівнянні з першим, повідомляє статистичне управління країни.

“Квартальне падіння ВВП стало найпотужнішим з 1980 року, – повідомило відомство. – У порівнянні з другим кварталом минулого року падіння склало 8,2%”.

Як зазначає Bloomberg, попри те, що мова йде про рекордне падіння, воно все ж не таке значне, як в інших країнах Європи. “Рівні падіння економік Іспанії, Франції та Італії вимірюються двозначними числами, та навіть в Німеччині ВВП упав на 10%”, – йдеться у повідомленні.

Швеція не змогла уникнути потужного падіння економіки навіть попри те, що обмеження, які діяли в країні, були найм’якшими в Європі – на відміну від сусідів країна не стала вводити обов’язковий локдаун і обмежилася рекомендаціями, прагнучи перемогти коронавірус шляхом досягнення популяційного імунітету, коли на COVID-19 перехворіє більшість жителів.

“Головний епідеміолог Швеції Андерс Тегнелл визнавав, що запропонована ним стратегія привела до надто великої кількості смертей. А останні дослідження говорять про те, що країна, можливо, не впоралася з підтриманням рівня споживчих витрат”, – наголошує Bloomberg.

Як зазначає старший економіст по країнах Європи в Capital Economics Девід Окслі, різке падіння шведської економіки у II кварталі підтверджує, що країна не застрахована від коронавірусу. “Проте скорочення шведської економіки у першому півріччі – це “абсолютно інша ліга” у порівнянні з “жахами”, зафіксованими в інших частинах Європи”, – додав він, повідомляє Forbes.

Своєю чергою економіст Bloomberg Йоанна Йенссон зазначила, що одна з проблем Швеції полягає в падінні експортного попиту, яке називали причиною різкого стрибка безробіття. “Тепер розпочинається складний момент для орієнтованої на експорт Швеції”, – додала вона.

Економіст Nordea Торбйорн Ісакссон заявив Bloomberg, що ще “занадто рано оцінювати, як різні стратегії боротьби з COVID-19 вплинули на економіки”. Він також зазначив, що “наразі складно оцінювати масштаби відновлення”. Однак прогноз Центрального банку Швеції, що очікує падіння ВВП на 4,5% за рік здається йому “розумним”.

При цьому старший економіст Swedbank Пернілла Йоханссон зазначила, що з урахуванням “величезного падіння ВВП” повернення економічної активності у Швеції на докризовий рівень займе довгий час.

Нагадаємо, наприкінці травня видання Bloomberg писало, що Швеції загрожує найгірший економічний спад з часів Другої світової війни. Уже у квітні безробіття в країні зросло до 7,9%, що виявилося вищим за прогнози.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram