Бiзнес
14 Травня 2021
2 003

Економіка на користь природі

Екосистеми планети наближаються до критичного моменту, коли їх рівень вимирання в 100-1000 разів вищий, ніж був століття тому. Наша економічна система тримає природні ресурси під постійно зростаючим тиском

Як свідчить нещодавній огляд економіки біорізноманіття в Дасгупті, замовлений Міністерством фінансів Великої Британії, наші економіки “інтегровані в Природу … не за її межами”. Зараз завдання полягає в тому, щоб закріпити це визнання у наших “сучасних концепціях економічних можливостей”.

Багато підприємств, усвідомлюючи небезпеку, з якою стикається планета, змінюють спосіб своєї діяльності. Але вони не можуть зробити це поодинці, і нинішні правила нашої фінансово-економічної системи повинні змінитися, якщо ми хочемо побудувати справедливе, позитивне для природи майбутнє із нульовими викидами.

Такі зміни мають економічний сенс. Фірми, які дотримуються довгострокової перспективи та задовольняють потреби всіх зацікавлених сторін, надаючи пріоритет екологічним і соціальним ризикам та можливостям проти короткострокових прибутків та прибутковості, перевершують своїх конкурентів за рівнем доходів, заробітку, інвестицій та зростання робочих місць. Подібним чином компанії з чіткою екологічною, соціальною та державною політикою (ESG) працюють краще та мають вищі кредитні рейтинги.

Відповідно до звіту Світового економічного форуму 2021 року про глобальні ризики, чотири з п’яти основних ризиків для наших економік є екологічними, включаючи зміну клімату та втрату біорізноманіття. Втрата природи, керована людиною, її зв’язки з розповсюдженням таких захворювань, як COVID-19, та витрати на стихійні лиха, спричинені порушенням екосистеми та зміною клімату, оцінюються щорічно у $300 млрд і підкреслюють ризики нестримного економічного зростання. Тому плани за межами ВВП і короткострокового прибутку є надзвичайно важливими для відновлення наших відносин із планетою та перетворення нашої системи на життєздатну.

Справжні ризики, що виникають внаслідок втрати природи та зміни клімату, часто не враховуються та не розуміються, зокрема інвесторами. Економічні витрати на деградацію земельних ресурсів становлять більше 10% річного валового світового продукту, а спричинені людиною зниження здоров’я океанів, за прогнозами, становитимуть світовій економіці $428 млрд на рік до 2050 року. Зворотний бік полягає в тому, що перехід до природно-позитивної економіки може створити $10 трлн бізнес-можливостей та створити майже 400 млн робочих місць.


Уряди повинні реалізовувати амбітну політику, яка відображає бачення стійкої економіки, до якої ми прагнемо. Такі заходи можуть не тільки відкрити нові можливості для бізнесу, але й створити рівні умови та стабільне робоче середовище


Процвітаючі компанії, які підтримують цей перехід, перебувають на справжній керівній посаді. Але якщо прибуток фірми, орієнтованої на стійкий розвиток, падає, реальність вражає. Інвестори часто переслідують короткостроковий прибуток, замість того, щоб використовувати показники ESG як авторитетний — поряд із фінансовими показниками — для оцінки вартості компанії. Це визначення успіху в бізнесі має змінитися.

Розглянемо випадок споживчих товарів багатонаціональної компанії Danone. У 2020 році Danone стала першою французькою компанією, яка перейшла на біржу та затвердила місію для підприємництва або цільової компанії, коли 99% акціонерів погодились впроваджувати стійкість у структуру управління фірми. Цього року компанія зазнала посиленого тиску з боку акціонерів-активістів — зокрема з боку того 1%, хто виступив проти нової моделі — через те, що вони вважають “тривалим періодом недостатньої ефективності роботи фірми”. Незважаючи на те, що ціна акцій Danone перевищила ціни конкурентів, компанія не в плюсі. Тим не менш, у березні компанія оголосила про відставку голови та генерального директора Еммануеля Фабера, який відстоював стійку модель бізнесу фірми.

Чесно кажучи, не всі акціонери цінують однакові речі, і той факт, що інвестори ставлять під сумнів зусилля компаній з ESG, може бути лише позитивним. Але це не повинно зупинити прихильників цілеспрямованої стратегії, яка враховує широке коло зацікавлених сторін та їх інтереси, шукати шляхи посилення правил та подальшого зміцнення нефінансових результатів. Як стверджував “Dasgupta Review”, ми повинні “змінити наші показники економічного успіху, щоб допомогти нам пройти більш стійкий шлях”.

По-перше, нам потрібні значущі та достовірні дані ESG поряд із традиційною фінансовою звітністю для того, щоб протистояти звинуваченням у неприйнятності. Показники корпоративної діяльності повинні закладати справжню цінність природного, соціального та людського капіталу, щоб розкрити повний стан здоров’я планети, людей та прибутку. З цією метою проводяться зусилля з розробки загальновизнаної системи корпоративного розкриття як фінансової інформації, так і інформації про стійкість.

По-друге, всі інвестори повинні припинити інвестувати у діяльність, яка має вкрай негативний вплив на клімат та біорізноманіття, і їм слід закликати компанії у своїх портфоліо видавати звіти, узгоджені спеціальною комісією щодо фінансових декларацій, пов’язаних із кліматом, та ще раніше створеною комісією щодо розкриття інформації про природу. Найбільший у світі менеджер з активів BlackRock звернувся до всіх фірм у своєму досьє з проханням зробити це до кінця 2020 року, а група основних інвесторів, котрі володіють $4,7 трлн, взяла на себе зобов’язання зробити свої портфелі безвуглецевими до 2050 року. Крім того, Комісія з цінних паперів та фондових бірж США нещодавно створила робочу групу з питань клімату та ESG, відповідальну за моніторинг поведінки компаній, що котируються на ринку, у цих сферах.

І, мабуть, найважливішим є те, що уряди повинні реалізовувати амбіційні політики, що відображають бачення стійкої економіки, до якої ми прагнемо. Такі заходи можуть не тільки відкрити нові можливості для бізнесу, але й створити рівні умови та стабільне робоче середовище. Напередодні Конференції Організації Об’єднаних Націй з питань біорізноманіття (COP15), яка має відбутися в Китаї в жовтні, понад 700 компаній закликають уряди схвалити політику, спрямовану на зменшення втрат природи до 2030 року. І зовсім нещодавно ООН затвердила знаковий орієнтир для інтеграції природного капіталу в економічну звітність.

Майбутнє відновлення після пандемії дає світові шанс ухвалити такі реформи. Ми повинні змінити свою економічну систему і винагородити стійкі, довгострокові результати, які виходять за межі фінансової віддачі.

Джерело: Eco-Business

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram