Новини
15 Березня 2019
1 038

Економічна невизначеність та зростання прибутків: Очікування українських фінансистів

Фінансові директори українських компаній виявилися найбільшими оптимістами у Центральній Європі

 

Українські фінансові директори мають найбільш оптимістичні очікування щодо збільшення прибутку компанії серед країн Центральної Європи (ЦЄ). Про це свідчать результати щорічного опитування фінансових директорів Центральної Європи, оприлюдненого компанією Deloitte в Україні.

Як зазначається у повідомленні, в Україні очікування збільшення прибутковості тримаються на рівні 95%, тоді як у інших центральноєвропейських регіонах цей показник становить лише 65%. Дослідження охопило фахівців з майже 700 компаній із різних галузей і секторів економіки. Більшість опитаних позитивно оцінюють економічні перспективи та мають значні очікування щодо розвитку бізнесу у 2019 р.

Результати опитування фінансових директорів в Україні свідчать, що:

– Останні реформи та події в країні мають сприятливий вплив на бізнес-середовище. Зокрема, Україна постійно покращує свій рейтинг у сфері легкості ведення бізнесу.

– Протягом 2018 р. експорт товарів та послуг до ЄС збільшився на $2,5 млрд порівняно з аналогічним періодом 2017 р. і склав $17,5 млрд. За цей період імпорт з ЄС до України також збільшився на $2,4 млрд і склав $19,0 млрд.

– Єдині менш оптимістичні очікування, порівняно з країнами ЦЄ, стосуються невизначеності, що стоїть перед бізнесом. 42% фінансових директорів України оцінюють загальний рівень економічної невизначеності як високий порівняно із 35% у регіоні ЦЄ. Такі результати можуть бути обумовленими президентськими і парламентськими виборами, що відбудуться у 2019 році.

– 65% українських фінансових директорів не вважають, що 2019 рік буде сприятливим для збільшення рівня прийнятного ризику. Такі результати схожі з очікуваннями фінансових директорів у ЦЄ (73%) і можуть свідчити про глобальність тенденції.

Крім того, учасники опитування вважають, що:

– Оптимістично оцінюють зростання ВВП у 2019 році. Зокрема, таку позицію висловили 42% фінансових директорів України. Позитивні перспективи також підтверджуються фактами, що рівень ВВП в Україні постійно зростає протягом 2016-2018 рр., темпи зростання між 2,4%-2,9%.

– Інфляційний тиск у 2019 р. залишатиметься високим. 72% респондентів очікують, що показник інфляції зросте протягом наступних 12 місяців. В останні роки інфляційний тиск в Україні був доволі жорстким. Проте, рівень інфляції знизився до 9,8% у 2018 році порівняно з 13,7% у 2017 році та досяг п’ятирічного мінімуму.

– Разом із очікуванням збільшення доходів компанії протягом наступних 12 місяців, українські фінансові директори прогнозують зменшення безробіття. У це вірить 58% проти 38% у регіоні ЦЄ.

– Україна переживає міграцію активного працездатного населення до Центральної Європи, через що український бізнес може очікувати подальшого зростання заробітної плати та місцевого дефіциту працівників.

Нагадаємо, напередодні Національний банк України зберіг прогноз інфляції на 2019-2020 роки на рівні 5%.

Також Investory News писали про причини та наслідки шаленого буму угод M&A на українському аграрному ринку.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram