Думки
16 Червня 2022
2 947

Джозеф С. Най: путін спустив псів війни, але вони можуть повернутися до нього

Професор Гарвардського університету та автор книги “Чи мають значення мораль?” Президенти та зовнішня політика від Рузвельта до Трампа” — про вісім уроків війни в Україні

Хоча ще зарано гадати, коли закінчиться агресивна війна росії, ще не рано почати отримувати уроки з конфлікту. Події в Україні вже змусили нас поставити під сумнів деякі з наших припущень і наново ознайомитися зі старішими істинами.

Коли президент росії володимир путін віддав наказ про вторгнення в Україну 24 лютого, він передбачив швидке захоплення Києва та зміну уряду за аналогією з радянськими інтервенціями у Будапешті у 1956 році та Празі у 1968 році. Але цього не сталося. Війна все ще вирує, і ніхто не знає, коли й чим вона закінчиться.

У той час як одні спостерігачі закликають до якнайшвидшого припинення вогню, інші наголошують на важливості покарання російської агресії. Проте зрештою результат визначатиметься фактами на місцях. Оскільки навіть гадати, коли закінчиться війна, поки що зарано, деякі висновки явно передчасні. Наприклад, аргументи про те, що ера танкових війн закінчилася, були спростовані, оскільки бойові дії перемістилися із північних околиць Києва на східні рівнини Донбасу.

Але навіть на цьому ранньому етапі є як мінімум вісім уроків — одні старі, інші — які світ витягує (або переучує) з війни в Україні.

По-перше, ядерне стримування працює, але залежить більше від відносних ставок, ніж від можливостей. Захід був стриманий, але лише до певного моменту. Загрози путіна не дозволили західним урядам направити війська (але не техніку) в Україну. Цей результат не показує будь-якої переваги російського ядерного потенціалу; швидше, це показує розрив між визначенням путіним України як життєво важливого національного інтересу та визначенням Заходу України як важливого, але менш життєво важливого інтересу.

По-друге, економічна взаємозалежність не запобігає війнам. Хоча раніше цей урок був широко визнаний, особливо після того, як вибухнула Перша світова війна серед провідних торгових партнерів світу, німецькі політики, такі як колишній канцлер Герхард Шредер, його ігнорували. Його уряд наростив імпорт до Німеччини російських нафти й газу і залежність від них, можливо, сподіваючись, що розрив торговельних зв’язків обійдеться обом сторонам надто дорого. Але хоча економічна взаємозалежність може підвищити ціну війни, вона явно не запобігає її.

По-третє, менш залежна сторона може використовувати нерівномірну економічну взаємозалежність як зброю, але коли ставки є симетричними, взаємозалежність має мало сили. росія залежить від доходів від експорту енергоносіїв для фінансування своєї війни, але Європа надто залежить від російських енергоносіїв, щоб її повністю відключити. Енергетична взаємозалежність приблизно симетрична. З іншого боку, у світі фінансів росія більш уразлива перед західними санкціями, які з часом можуть завдати дедалі більшої шкоди.

По-четверте, хоча санкції можуть наростити витрати на агресорів, вони не визначають результатів у короткостроковій перспективі. Повідомляється, що у листопаді минулого року директор ЦРУ Вільям Бернс (колишній посол США в росії) зустрічався з путіним та попередив, але безрезультатно, що вторгнення призведе до санкцій. путін, можливо, сумнівався, що Захід зможе зберегти єдність щодо санкцій. З іншого боку, голова КНР Сі Цзіньпін запропонував путіну лише обмежену підтримку, всупереч тому, що проголосив “безмежну” дружбу з росією (можливо через його побоювання з приводу того, що Китай заплутається у вторинних санкціях США).

По-п’яте, інформаційна війна має значення. Як два десятиліття тому відзначив Джон Аркілла з RAND, результат сучасної війни залежить не тільки від того, чия армія переможе, а й від того, чия історія переможе. Ретельне розкриття Америкою розвідувальних даних про військові плани росії виявилося дуже ефективним у “попередньому розвінчанні” путінських наративів у Європі та значною мірою сприяло солідарності Заходу, коли вторгнення відбулося, як і передбачалося.

По-шосте, важлива як жорстка, так і м’яка сила. У той час як примус важливіший за переконання в короткостроковій перспективі, м’яка сила може змінити ситуацію з часом. Розумна сила — це здатність поєднувати жорстку і м’яку силу таким чином, щоб вони посилювали, а не суперечили один одному. путіну це не вдалося. Жорстокість росії в Україні викликала таку огиду, що Німеччина нарешті вирішила призупинити будівництво газопроводу “Північний потік – 2” — результату, якого не вдалося досягти під тиском США протягом кількох років. Навпаки, президент України Володимир Зеленський, колишній актор, використав свої професійно відточені драматичні навички, щоб представити привабливий портрет своєї країни, заручившись не лише симпатією, а й військовою технікою, яка потрібна на жорстку силу.

По-сьоме, кіберможливості — це не панацея. росія використовувала кіберзброю для втручання в енергосистему України принаймні з 2015 року, і багато аналітиків передбачали кібератаки проти інфраструктури та уряду країни на початку вторгнення. Проте, хоча, як повідомляється, під час війни було багато кібератак, жодна з них не призвела до ширших результатів. Коли супутникова мережа Viasat була зламана, Зеленський продовжував спілкуватися зі світовою аудиторією через безліч невеликих супутників, наданих Starlink.

Щобільше, з навчанням та досвідом український кіберзахист покращився. Коли війна почалася, кінетична зброя забезпечила командирам більшу своєчасність, точність та оцінку збитків, ніж кіберзброю. З кіберзброєю ви не завжди знаєте, чи вдалася атака чи була виправлена. Але з вибуховими речовинами ви можете легше побачити вплив та оцінити збитки.

Нарешті, найважливіший урок і один із найстаріших: війна непередбачувана. Як писав Шекспір ​​більш як чотири століття тому, для лідера небезпечно “вигукувати “Хаос!” і спускати псів війни”. Обіцянка короткої війни небезпечно спокуслива. Відомо, що у серпні 1914 року європейські лідери очікували, що війська “повернуться додому до Різдва”. Натомість вони розв’язали чотири роки війни, і четверо з цих лідерів втратили свої трони. Відразу ж після американського вторгнення до Іраку 2003 року багато хто у Вашингтоні передбачав, що це буде легка прогулянка (“Місія виконана” — говорила назва військового корабля в травні), але зусилля застопорилися на роки.

Тепер путін спустив псів війни. Вони можуть повернутися до нього.

Джерело: Poject Syndicate

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram