Думки
13 Березня 2022
2 888

Джордж Сорос: Володимир Путін і ризик Третьої світової війни

Американський інвестор, трейдер і фінансист — про стосунки Росії та Китаю і можливі варіанти закінчення війни в Україні 

Фото: Joshua Bright/The New York Times

Отримавши зелене світло від президента Китаю Сі Цзіньпіна, президент Росії Володимир Путін розпочав війну в Україні, намагаючись повернути собі стару Російську імперію. Але обидва лідери, схоже, неправильно оцінили ситуацію, підвищивши ймовірність глобальної катастрофи, якщо вони не будуть відсторонені від влади.

Вторгнення Росії в Україну 24 лютого стало початком третьої світової війни, яка може знищити нашу цивілізацію. Вторгненню передувала тривала зустріч президента Росії Володимира Путіна та голови КНР Сі Цзіньпіна 4 лютого — початок святкування китайського Місячного Нового року та зимових Олімпійських ігор у Пекіні. Наприкінці цієї зустрічі двоє чоловіків опублікували ретельно складений документ із 5 тис. слів, у якому оголошується про тісне партнерство між їхніми двома країнами. Цей документ сильніший за будь-який договір і, мабуть, вимагає попередніх детальних переговорів.

Я був здивований, що Сі дав Путіну карт-бланш на вторгнення та війну проти України. Він повинен бути дуже впевнений, що його твердження як довічний правитель Китаю наприкінці цього року буде простою формальністю. Зосередивши всю владу у своїх руках, Сі ретельно прописав сценарій, за яким він буде зведений у ранг Мао Цзедуна та Ден Сяопіна.

Заручившись підтримкою Сі, Путін з неймовірною жорстокістю розпочав здійснення мрії свого життя. Наближаючись до 70 років, Путін відчуває, що якщо він збирається залишити свій слід в історії Росії, то зараз чи ніколи. Але його уявлення про роль Росії у світі спотворено. Здається, він вважає, що російському народу потрібен цар, за яким вони можуть сліпо слідувати. Це пряма протилежність демократичному суспільству, і це бачення, що спотворює російську душу, емоційну до сентиментальності.

У дитинстві багато разів зустрічався з російськими солдатами, коли вони окупували Угорщину в 1945 році. Я дізнався, що вони поділяться з вами останнім шматком хліба, якщо ви звернетеся до них. Пізніше, на початку 1980-х, я зайнявся тим, що називаю політичною філантропією.

Спочатку я створив фонд у своїй рідній Угорщині, а потім брав активну участь у розпаді радянської імперії. Коли 1985 року до влади прийшов Михайло Горбачов, розпад уже почався. Я створив фонд у Росії, а потім зробив те саме в кожній із держав-наступників. В Україні я створив фонд ще до того, як вона стала незалежною країною. Я також відвідав Китай у 1984 році, де я був першим іноземцем, якому дозволили заснувати фонд (який я закрив у 1989 році, якраз перед різаниною на площі Тяньаньмень).

Я не знайомий з Путіним особисто, але дуже уважно спостерігав за його сходженням, усвідомлюючи його нещадність. Він перетворив столицю Чечні Грозний на руїни, так само як зараз він загрожує зробити це зі столицею України Києвом.

Путін раніше був хитрим оперативником КДБ, але останнім часом він, схоже, змінився. Розробивши ідею фікс, він, здається, втратив зв’язок із реальністю. Він безперечно недооцінив ситуацію в Україні. Він очікував, що російськомовні українці зустрінуть російських солдатів із розпростертими обіймами, але виявилося, що вони нічим не відрізняються від україномовного населення. Українці чинили неймовірно мужній опір, здавалося б, вищим силам.

У липні 2021 року Путін опублікував довге есе, в якому стверджував, що росіяни та українці насправді є одним народом і що українців ввели в оману неонацистські агітатори. Перша частина його аргументу не позбавлена ​​деякого історичного обґрунтування з огляду на те, що Київ був первісною резиденцією Руської Православної Церкви. Але в другій частині саме Путіна було введено в оману. Він мав знати краще. Багато українців доблесно билися під час протестів Євромайдану у 2014 році.

Події 2014 року його дуже розлютили. Але російська армія погано виступила, коли їй наказали атакувати своїх українських братів. Укорінена корупція під час укладання оборонних контрактів також відіграла значну роль у незадовільній роботі. Однак замість того, щоб звинувачувати себе, Путін, схоже, буквально збожеволів. Він вирішив покарати Україну за те, що вона протистояла йому і, схоже, діє без жодних обмежень. Він кидає у бій всю російську армію та ігнорує всі правила війни, не в останню чергу бомбардуючи мирне населення без розбору. Постраждало багато лікарень, пошкоджено електромережу, яка живить Чорнобильську АЕС (нині окупована російськими військами). В обложеному Маріуполі майже тиждень без води та їжі залишаються 400 тис. людей.

Росія може програти війну. Сполучені Штати та Європейський союз відправляють Україні оборонну зброю, і намагаються купити винищувачі МІГ російського виробництва, на яких вміють літати українські пілоти. Це може мати значення. Незалежно від результату, Путін уже творив чудеса, коли йшлося про зміцнення рішучості та єдності ЄС.

Тим часом Сі, здається, зрозумів, що Путін став шахраєм. 8 березня, наступного дня після того, як міністр закордонних справ Китаю Ван І заявив, що дружба між Китаєм і Росією залишається “незламною”, Сі зателефонував президенту Франції Еммануелю Макрону та канцлеру Німеччини Олафу Шольцу, щоб сказати, що підтримує їхні миротворчі зусилля. Він хотів максимальної стриманості у війні, щоб запобігти гуманітарній кризі.

Далеко не факт, що Путін задовольнить побажання Сі. Ми можемо тільки сподіватися, що Путін і Сі будуть відсторонені від влади, перш ніж вони зможуть знищити нашу цивілізацію.

Джерело: Poject Syndicate

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram