Новини
25 Травня 2022
798

Джордж Сорос: Війна в Україні може стати початком Третьої світової

Американський бізнесмен закликав якнайшвидше завдати поразки путіну

Фото: IMF/Michael Spilotro

Під час виступу на Всесвітньому економічному форумі у Давосі американський бізнесмен і філантроп, засновник фонду “Відкрите суспільство” Джордж Сорос закликав “якнайшвидше” завдати поразки володимиру путіну в Україні, повідомляє Голос Америки.

На його думку, це “найкраща і, можливо, єдина можливість зберегти нашу цивілізацію”.

Війну в Україні Сорос схарактеризував як можливий початок Третьої світової війни, назвавши її проявом головного, на його думку, конфлікту сучасності — між “відкритими суспільствами”, до яких він відносить більшість країн Заходу, та суспільствами “закритими”, до яких належать Китай та росія.

“У відкритому суспільстві держава захищає свободу особистості, у закритому — роль особистості — служити інтересам держави”. Так Сорос описує різницю між цими двома типами суспільного устрою.

На думку бізнесмена, останні два десятиліття авторитарні тенденції у світі — на підйомі, зокрема тому, що “закриті суспільства” поставили собі на службу сучасні технології.

На думку Джорджа Сороса, через війну всі інші проблеми, що стоять перед людством, зокорема боротьбу зі змінами клімату, зараз відійшли на другий план. Це ставить під загрозу світову цивілізацію, оскільки зміни можуть прийняти необоротний характер.

Бізнесмен вважає, що Китай знав про підготовку путіна до війни. російський президент, очевидно, розраховував, що російськомовні жителі України вітатимуть його війська як “визволителів”, але цього не сталося.

Після поразки під Києвом довелося змінювати свої плани. Сорос згадав про облогу Маріуполя, припустивши, що нею керував генерал Володимир Шаманов (незрозуміло, чим підтверджено таке твердження) та військові злочини в Бучі, відповідальність за які він поклав на російську армію.

Сорос вважає, що зараз війна вступає у фазу, коли може позначитися чисельна перевага російської армії, проте, Україна має шанси на успішний опір.
путін вже зрозумів, що прорахувався, і шукатиме миру, проте за нинішніх умов перемир’я з ним неможливе, оскільки “йому не можна вірити”.

Сорос підтримав розширення ЄС і зміцнення європейської єдності аж до федералізації. Також він припустив, що у китайського лідера Сі Цзіньпіна, через помилку в підтримці путіна і неефективну політику “нульового ковіда”, можуть початися проблеми.

Нагадаємо, що російські олігархи готові віддати Україні частину активів заради виходу з-під санкцій. Вони критично ставляться до розв’язаної рф війни, але бояться репресій з боку кремля.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram