Новини
17 Березня 2021
548

Джо Байден “подарує” Китаю $60 мільярдів

За прогнозами Euler Hermes наступного року економіка США виросте на 5,3%

Програма президента США Джо Байдена щодо стимулювання американської економіки надасть істотну підтримку й торговим партнерам країни. Найбільшу вигоду від неї матиме Китай, йдеться у дослідженні міжнародної страхової компанії Euler Hermes, повідомляє Lenta.ru.

Загальний обсяг видатків у межах програми повинен скласти $1,9 трлн протягом найближчих двох років. “Зокрема, $360 млрд піде на збільшення імпорту товарів і послуг, оскільки виробничий сектор США не встигне задовольнити різко зрослий попит”, — очікують експерти.

І додають, що з них $60 млрд стануть “подарунком” для Китаю. Далі більше за всіх виграє Мексика — плюс $45 млрд експорту. Німеччина додатково отримає $22 млрд, а Велика Британія — $16 млрд.

“Якщо дивитися на приріст доходів від експорту щодо ВВП, то найсильніше ініціатива Байдена піде на користь Мексиці (плюс 1,7% ВВП), В’єтнаму (1,4%) й Ірландії (1,3%)”, — йдеться у повідомленні.

До програми стимулювання економіки приріст експорту Китаю у США оцінювався у $115 млрд за два роки, а з нею — $175 млрд. У Мексики — $87 і $132 млрд, а у Канади — $73 і $121 млрд.

Що стосується секторів — найкраще себе відчують виробники побутової техніки (приріст $32 млрд), комп’ютерів і телекомунікаційного обладнання ($30 млрд) і автомобілебудівний сектор ($30 млрд).

За оцінками компанії, торговий дефіцит США зросте до 4,5% до ВВП країни у 2021-му та 2022 роках, хоча вже як п’ять років він становив близько 2,9%. “Додатковим приводом для такої оцінки став перегляд щодо зростання ВВП”, — уточнили у компанії.

Загалом в Euler Hermes вважають, що 2021 року економіка США виросте на 5,3%, а у 2022-му — на 3,8%. Ще у грудні очікувалося зростання лише на 3,6% і 3,1% відповідно. “Така зміна означає, що домогосподарства почнуть швидше витрачати заощадження, накопичені під час кризи”, — зазначають у компанії.

І додають, що загалом оцінка виглядає досить скромною — у Goldman Sachs очікують зростання ВВП одразу на 8%.

Раніше Investory News писали, що США ухвалили пакет заходів підтримки економіки на $1,9 трлн. Це одне з найбільших економічних стимулювань в історії країни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram