Новини
20 Грудня 2019
800

Джерело: Виплата Газпромом $3 мільярдів може стати частиною угоди щодо газу з Україною

Президент РФ нагадав, що Росія може постачати Україні газ напряму на 20-25% дешевше, ніж вона закуповує наразі

Виплата “Газпромом” $3 млрд, присуджених “Нафтогазу України” за рішенням Стокгольмського арбітражу, може стати частиною пакетної угоди щодо газу з Україною, повідомляє Інтерфакс-Україна, посилаючись на джерело в російській делегації.

“Продовження переговорів з усього комплексу питань планується на сьогодні в Мінську”, – наголосив співрозмовник журналістам.

Видання зазначає, що в четвер на щорічній прес-конференції президент РФ Володимир Путін так прокоментував рішення Стокгольмського арбітражу, який присудив “Газпрому” виплатити “Нафтогазу України” $2,6 млрд: “Я переконаний, як юрист за базовою своєю освітою, що це рішення Стокгольмського арбітражного суду носить не юридичний, не правовий характер, а скоріше політичний”, – зазначив він.

І додав, що РФ виходитиме з рішення суду та шукатиме прийнятного рішення для всіх, у тому числі й для України, зберігаючи транзит газу через країну, і попри будівництво “Північного потоку” (один і два) і “Турецького потоку”.

“Питання в обсягах цього транзиту та в термінах, на які можна укласти контракт”, – наголосив він.

Крім того, глава російської держави нагадав про борг України перед Росією у розмірі $3 млрд. “Частина наших резервних коштів з Фонду національного добробуту Росії вкладена в українські цінні папери – якраз $3 млрд. Є вже рішення суду в Лондоні з цього приводу, яке не здійснюється”, – зазначив він.

І нагадав, що Росія готова постачати Україні газ напряму (Україна з 2015 року не закуповує російський газ, і бере його в Європі за допомогою віртуального реверсу, – Ред.), що буде на 20-25% дешевше, ніж закуповує Україна наразі”, – зазначив Володимир Путін.

Видання нагадує, що у кінці лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж за результатами двох арбітражних суперечок між “Нафтогазом” і “Газпромом” на постачання та транзит газу зобов’язав російську компанію доплатити НАК $2,56 млрд.

“Газпром” ці рішення оскаржить, але українська сторона не хоче чекати розгляду апеляції, тому розгорнула полювання на активи “Газпрому” в закордонних юрисдикціях. “Нафтогаз” вже заявив, що готовий розглянути можливість отримання від “Газпрому” природного газу замість грошей в рахунок цієї суми», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, наприкінці листопада “Нафтогаз” виграв апеляцію за першою скаргою російського “Газпрому” на рішення Стокгольмського арбітражу, який задовольнив вимоги української компанії щодо компенсації за недопостачений Газпромом обсяг газу для транзиту. Завдяки цьому рішенню Україна не повинна платити Росії близько $80 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram