Новини
24 Травня 2021
823

Джек Ма піде з поста голови заснованої ним бізнес-школи

Китайська влада всіляко заважає перетворенню закладу в “елітну спільноту, небезпечну для держави”

Засновник Alibaba Джек Ма піде з поста президента власної бізнес-школи Hupan University, повідомляє Financial Times.

Джерела видання стверджують, що академія також змінила назву та збирається переробити свою освітню програму.

Елітна освітня установа була створена 2015 року в рідному місті Ма Ханчжоу за аналогом бізнес-школи Гарвардського університету. Серед відомих випускників університету — президент агрегатора таксі Didi Жан Лю і засновник платформи онлайн-страхування Waterdrop Шен Пен.

Минулого тижня назва бізнес-академії змінилася на Hupan Innovation Center не тільки на головному сайті, а й у соцмережах. “Останнім часом влада Китаю почала стежити за тим, щоб тільки ліцензовані освітні установи могли називатися університетами. Бізнес-школа Ма такою не є”, — пояснює FT рішення про зміну назви.

У квітні також стало відомо, що академія китайського мільярдера тимчасово зупинила набір нових студентів. В оточенні Ма це пов’язали з тиском китайської влади, в очах якої школа почала перетворюватися в “елітну спільноту”, небезпечну для держави.

Як заявив один зі співрозмовників FT, кабмін вважає, що у Hupan University є потенціал, аби організувати провідних китайських підприємців і націлити їх на досягнення мети, поставленою Ма, а не компартією. “А цього не можна допустити”, — наголошує видання.

Нагадаємо, конфлікт Джека Ма з владою Китаю розпочався після того, як у жовтні 2020 року він розкритикував державні банки КНР. Тоді бізнесмен говорив, що вони схожі на ломбарди й гальмують інновації. Після цього на IPO не дали вийти “дочці” Alibaba — Ant Group.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram