Новини
19 Квітня 2021
1 250

Джек Ма може полишити Ant Group

Через тиск китайської влади мільярдер розглядає можливість продати свою частку акцій компанії

Китайська Ant Group, дочірня компанія Alibaba, вивчає варіанти продажу частки Джека Ма та його виходу з управління компанією, саме цей крок має зупинити утиски компанії з боку китайських регуляторів, повідомляє Reuters.

Представники Центрального банку, Народного банку Китаю та Комісії з регулювання банківської справи та страхування (CBIRC) з січня до березня 2021 року проводили перемовини з представниками Ant Group і Джеком Ма. На зустрічах обговорювалася й можливість його виходу з компанії.

Наразі невідомо який варіант продажу частки Ма розглядає Ant Group. Компанія сподівалася, що її вийде продати чинним інвесторам або компанії Alibaba без участі третьої сторони. Однак китайські регулятори дали Ма зрозуміти, що він не зможе продати частку в Ant Group жодній з близьких до себе структур. Вони наполягають на повному відсторонені Ма.

Ще один можливий варіант — передача частки китайському інвестору, пов’язаному з державою. Але будь-яке рішення потребує схвалення Пекіна.

Під час перемовин в Ant Group пояснили, що вихід Ма з бізнесу дозволить завершити низку перевірок і розслідувань, які почалися після скасування IPO компанії. Відсторонення Ма дозволить компанії відновити підготовку до виходу на біржу.

Представники Ant Group же стверджують, що продаж Джеком Ма його частки в Ant Group ніколи та ні з ким не обговорювався.

Ма безпосередньо належать 10% Ant Group, ще 50,5% він контролює через інвестиційну компанію Hangzhou Yunbo. Існує можливість, що Ма вийде з Ant Group, продавши свою частку в Yunbo.

У жовтні 2020 року Ма розлютив Пекін, розкритикувавши державні банки Китаю на фінансовому саміті. Підприємець заявив, що вони схожі на “ломбарди” і гальмують інновації. У листопаді біржі Гонконгу і Шанхаю відклали IPO Ant Group на $37 млрд, яке повинно було стати найбільшим в історії. За даними WSJ, рішення приймав особисто голова КНР Сі Цзіньпін.

Нагадаємо, бізнес-школа Джека Ма припинила набір студентів. В оточенні мільярдера це пов’язують із впливом Пекіна, в очах якого школа перетворюється в елітну спільноту, небезпечну для влади.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram