Новини
9 Грудня 2022
386

Джеймс Клеверлі: “Нас боятимуться олігархи та диктатори, просто “глибокого занепокоєння” мало”

Таку думку висловив британський міністр закордонних справ 

Залишивши Євросоюз, Велика Британія набула свободи дій і “енергію для запровадження загальнонаціональних санкцій”, і основним напрямом політики Лондона надалі буде не словесне “глибоке занепокоєння” чимось, а дії. Про це британський міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі написав у колонці для The Telegraph, присвяченій новому пакету санкцій країни.

Глава МЗС Великої Британії почав з того, що “читач міг нічого не чути про генерала Мін Аун Хлаїна, проте цей диктатор позбавив волі 55 млн осіб і затьмарив шлях уперед своєї нації, коли захопив владу в М’янмі та скасував результати вільних виборів”.

Клеверлі нагадав, що коли це сталося, Лондон “засудив це неподобство”, і додав — “але я чудово розумію, що одних фраз недостатньо”.

Тому, написав він, “уряд, використовуючи нові повноваження після Brexit, наклав персональні санкції на лідера хунти, заборонивши йому в’їзд у країну та заморозивши будь-яке майно, яким він володіє у Британії”.

“Підкріплення фраз справами — саме та форма дипломатії, якою я хочу керувати. Сподіваюся, ви не почуєте, як я вимовляю заїжджені фрази на кшталт “я стурбований” або “я надзвичайно стурбований”, або, що найгірше, “я глибоко стурбований” без додаткових слів про те, що я робитиму”, — написав Клеверлі.

Як висловився міністр, “наші дипломати — не коментатори, які дають ідеї та оцінки; вони гравці на полі”, а у Британії “є компанія та важелі впливу, і ми використовуємо їх, щоб формувати перебіг подій”.

Клеверлі нагадав, що Лондон наклав санкції на понад 1200 росіян, щонайменше 100 олігархів та їх нерухомість на суму понад £140 млрд.

“Я гарантую, що це залишиться темою британської дипломатії. Ми не пасивні спостерігачі, і ми завжди повинні не просто висловлювати свої емоції: ми використовуватимемо важелі впливу нашої країни. Що вже зрозуміли такі люди, як генерал Мін Аун Хлаїн”, — підсумував Клеверлі.

Нагадаємо, Британія виключила китайську компанію з проєкту будівництва АЕС.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram