Думки
30 Квітня 2020
2 065

Джеймс-Гордон Браун: Смертельна терміновість та вартість життя в один долар

74-й прем’єр-міністр Великої Британії, спеціальний посланець ООН з глобальної освіти та голова Міжнародної комісії з фінансування глобальних можливостей освіти, очільник Консультативної ради Catalyst Foundation — про $1 на людину та криваві перегони з COVID-19

Фото: Remy Steinegger

Втрачені життя — наслідок провалів міжнародного співробітництва у боротьбі з COVID-19 за останні кілька місяців. Якщо не вдалося зупинити першу хвилю пандемії, то принаймні не можна повторювати помилки. “Це не окремий одноразовий епізод, — попередив голова Wellcome Trust Джеремі Фаррар. — Зараз це ендемічна інфекція людини”.

На його думку, COVID-19 не знає географічних, політичних чи інших меж. Не слід намагатись перемогти інфекцію. Ніхто не може бути справді у безпеці, поки хвороба не буде ліквідована, де б вона не з’являлась.

Щоб не допустити того, чого сьогодні так бояться багато вчених — другої хвилі пандемії, ми повинні терміново діяти там, де це потрібно: в найбідніших країнах світу. Прем’єр-міністр Ефіопії та лауреат Нобелівської премії Абій Ахмед попереджає, якщо коронавірус пронесеться через Африку, він знову повернеться до усіх нас.

Абій недооцінює загрозу. За розрахунками ООН, COVID-19 може понести за собою від 300 тис. до 3 млн смертей в Африці. А 130 млн людей усього світу можуть опинитись на межі голоду через розрив глобальних виробничо-збутових ланцюгів.

Успішна стратегія виходу з пандемії вимагає тестування, лікування та вакцини. І якщо країни, що розвиваються, не зможуть ефективно боротися з вірусом, ми не зможемо запобігти подальшим глобальним спалахам.

Цей ризик має високу ймовірність. 34 країни з країн Субсахарської Африки витрачають щорічно менше ніж $200 на душу населення на охорону здоров’я. У п’яти країнах витрати на охорону здоров’я становлять менш ніж $50. В країнах Африки мало необхідного обладнання для випробувань, мало (якщо і є) апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ), обмежене медичне постачання та зазвичай погана санітарія та недостатня кількість проточної води.

Працівники не можуть розраховувати на підтримку мережі соціального захисту. Тому вони стоять перед смертельним вибором: йти на роботу й ризикувати захворіти, або залишитися вдома і голодувати. Цим країнам важко запроваджувати заходи, доступні для більш заможних країн, такі як соціальна дистанція, карантин та регулярне миття рук.

Якщо ми зупинимо COVID-19 по гарячих слідах, наші дії будуть ефективними й для найслабшої ланки світового ланцюга. Отже, якщо певне питання є кандидатом на багатосторонні глобальні дії, то це про пандемію. Здоров’я кожного залежить від здоров’я усіх. Місцеві рішення є настільки ж ефективними, як і глобальна реакція.

Зважаючи на це, необхідно заборонити “вакцинальний націоналізм”. Обмеження нових вакцин для тих, хто може собі їх дозволити, прирече мільйони на витривалість перед хвилями хвороби. Ми повинні боротися з медичним піратством, коли деякі країни намагаються будь-якими способами монополізувати набори для тестування, апарати ШВЛ та засоби індивідуального захисту, замість того, щоб приєднуватися до координованих міжнародних зусиль для збільшення їх глобального постачання.

Світові лідери повинні розв’язати питання фінансування спільного пошуку вакцини та її масового виробництва, докласти зусиль для розширення можливостей виробництва медичних товарів. Вони повинні підтримувати країни, що розвиваються, у найскладніші моменти.

Провідні світові експерти з охорони здоров’я говорять нам, що цієї весни їм потрібно $8 млрд, щоб допомогти ліквідувати COVID-19. Це еквівалентно лише $1 на кожну людину у світі — і частка від оцінених $14 трлн, які вже були виділені на боротьбу з наслідками пандемії. Шокує те, що, хоча ми й бачили індивідуальну та корпоративну щедрість у відповідь на COVID-19, уряди поки що не змогли повністю профінансувати глобальну ініціативу в галузі охорони здоров’я навіть такою скромною сумою.

Президент США Дональд Трамп тимчасово зупинив фінансування Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). А після віртуального саміту міністрів охорони здоров’я G20 19 квітня, заступник секретаря з питань охорони здоров’я та соціальних служб США не зміг підписатись у спільній заяві, де обіцяно те, на що Трамп вже погодився на саміті лідерів G20 26 березня: посилений мандат на ВООЗ та стійке фінансування її надзвичайних програм. Натомість всі побачили пусте комюніке.

На щастя — і на їхню велику честь — Європейський Союз та п’ять країн (Велика Британія, Франція, Німеччина, Норвегія та Саудівська Аравія) погодилися на допомогу, оголосивши, що 4 травня відбудеться спеціальна конференція з обіцянок. Цей саміт — це правильний шлях вперед, як було зазначено минулої п’ятниці у заяві про місію з питань глобальної охорони здоров’я президента Франції Еммануеля Макрона та як це рекомендовано в нещодавньому листі, підписаному 200 економістами, медичними працівниками, а також колишніми президентами та прем’єр-міністрами.

І питань буде багато. Всупереч допомоги найбільших європейських донорів допомоги та Саудівської Аравії, CEPI (Коаліція інновацій з готовності до епідемії) є лише однією третиною шляху до забезпечення $3 млрд, необхідних для розвитку, масштабування та масового виробництва сотень мільйонів доз вакцини від COVID-19.

Так само, хоча Фонд Білла і Мелінди Гейтс та Mastercard разом забезпечили до $125 млн початкового фінансування для прискорення розвитку та доступу до лікування від коронавірусу, терапевтична допомога та вакцинація від COVID-19 потребує ще $2,25 млрд, щоб зробити доступними перші 100 млн курсів лікування. Експертні організації, які відстежують, вдосконалюють та проводять діагностичні тести у всьому світі, як, наприклад, Фонд інноваційної діагностики (FIND), також потребують додаткової підтримки.

Сподіваюсь, що найближчим часом донори (від Австралії, Нової Зеландії та Південної Кореї до Канади та Мексики) приєднаються до обіцяної події, давши сигнал, що світ не буде проти вакцинації проти націоналізму, медичного піратства та кровавих перегонів. І Сполучені Штати Америки та Китай, що допомагають країнам на двосторонньому рівні, повинні продемонструвати своє глобальне лідерство.

Глобальна підтримка може опинитись далеко від тих завдань, що стоять перед людьми в кризу. Якщо країни не відчують своїх кордонів і не скоординують міжнародну відповідь, постраждають всі.

Сьогодні весь світ має справу з тим, що Мартін Лютер Кінг-молодший називав “смертельною терміновістю”. Оскільки COVID-19 погрожує знищити мільйони життів та засобів до існування на кожному континенті, слова Кінга стають пророчими: “У парадоксі життя та історії є таке поняття — занадто пізно”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram