Думки
19 Березня 2022
3 127

Джеффрі Франкель: Сила багатосторонніх санкцій проти росії

Професор Гарвардського університету в галузі накопичення та зростання капіталу, колишній член Ради економічних консультантів за президента Білла Клінтона, науковий співробітник Національного бюро економічних досліджень США: “Якби кремль мав хоч краплину здорового глузду, він би побачив кінцевий результат зараз і скасував би вторгнення”

Багатосторонні санкції, запроваджені проти росії після вторгнення в Україну, серйозно знизять рівень життя росіян та геополітичний вплив їхньої країни. Якби кремль мав хоч краплю здорового глузду, він би побачив кінцевий результат зараз і скасував свою нічим не спровоковану війну.

Дивовижна сила багатосторонніх санкцій, введених проти росії, поступається лише силі опору українців російському вторгненню до їхньої країни. Щоправда, важко уявити, що санкції поставлять російську економіку на коліна швидше, ніж російські війська зможуть захопити Київ чи спустошити країну. Але, зрештою, росія багато втратить у цій війні.

Ще в грудні президент США Джо Байден попередив президента росії володимира путіна, що жорсткі санкції у відповідь на вторгнення росії в Україну спричинять “жахливу ціну”. Однак, багато хто сприйняв ці загрози як перебільшення.

Можна зрозуміти чому. Принаймні з початку століття президенти США мають погану репутацію, коли справа доходить до відповідності слова і справи у зовнішній політиці. Ще більше приводів для скептицизму було щодо попереджень із Європи. Німеччина, наприклад, провела попереднє десятиліття, збільшуючи свою залежність від російської енергії. І західні санкції, спровоковані захопленням росією Криму у 2014 році, не мали належного ефекту.

У більш загальному плані, щоб досягти успіху, міжнародні санкції мають бути багатосторонніми, і більшість із них досягли відносно небагато. Як один з небагатьох варіантів між збройним втручанням і бездіяльністю, санкції зазвичай є для країни просто способом висловити сильний протест.

Але разючий набір заходів, спрямованих на російську економіку, відрізняється. Вони поділяються на сім основних категорій.

До першої категорії відносяться санкції щодо російського експорту нафти та природного газу. 8 березня США заборонили імпорт вуглеводнів із росії, а Велика Британія оголосила, що до кінця року поступово припинить імпорт російської нафти.

Але найдраматичніша ознака того, що цього разу багатосторонні санкції будуть серйозними, з’явився 22 лютого, коли канцлер Німеччини Олаф Шольц несподівано призупинив роботу газопроводу “Північний потік — 2”, яким російський газ надходив би безпосередньо до Німеччини. Незабаром після цього Європейський Союз оголосив про плани скоротити імпорт газу з росії на дві третини цього року та ще більше у майбутньому.

Тут мій гарвардський колега Рікардо Хаусманн має розумну ідею, як завдати максимальної шкоди росії, а не країнам-імпортерам нафти. США, Європа та альянс інших країн могли б різко скоротити свій колективний попит на російську нафту та газ за допомогою карального тарифу замість кількісного обмеження. Таким чином, замість того, щоб російські виробники отримували непередбачений прибуток від вищих цін, доходи від тарифів надходили б до урядів-імпортерів, які потім могли б розподіляти їх у країні зручним для натовпу чином.

Друга категорія санкцій включає штрафи щодо ненафтового експорту росії. Канада першою призупинила дію режиму максимального сприяння торгівлі росії, щоб застосувати вищі тарифи на російську продукцію. З того часу їх приклад наслідували США, ЄС та інші країни G7.

По-третє, багато транснаціональних корпорацій застосовують “самосанкції” та випереджають уряди своїх країн, уникаючи вести відносини з росією. Ось чому нафта марки Urals продається з великим дисконтом стосовно еталонного індексу Brent.

Ембарго на експорт у росію є четвертим видом економічних санкцій. Оскільки Росія залежить від певних товарів США та Європи, особливо технологічних товарів, таких як напівпровідники, лазери, навігаційне та телекомунікаційне обладнання, відрізання від цих товарів, швидше за все, завдасть серйозних економічних збитків. Якщо в росії не буде запасних частин, наприклад, для літаків американського виробництва, навіть внутрішні авіаперельоти з часом, ймовірно, стануть складнішими.

З цим тісно пов’язаний відхід іноземних інвесторів, оскільки західні фірми, зокрема PepsiCo, Unilever, Zara, Ikea та Goldman Sachs, припиняють чи призупиняють свою діяльність у росії.

По-п’яте, фінансові санкції виявилися значно сильнішими, ніж очікувалося. До вторгнення відрізати російські банки від світової фінансової системи, наприклад, заборонивши їм доступ до системи SWIFT для міжнародних платежів, здавалося амбітним завданням. Але США та їхні союзники зробили це та багато іншого. Зробивши безпрецедентно сміливий крок, Міністерство фінансів США разом із ЄС, Японією, іншими країнами G7, Швейцарією, Південною Кореєю та Сінгапуром відмовило російській владі у доступі до більшої частини валютних резервів та інших закордонних активів країни на суму $630 млрд.

Внаслідок цього рубль упав на 30%. Падіння курсу, ймовірно, продовжиться і швидко призведе до зростання інфляції, що у лютому вже становила 9,2% у річному обчисленні.

Санкції проти російської еліти є шостою категорією. Покарання, спрямовані проти фізичних осіб, протягом кількох років стають дедалі більш популярним компонентом розумних санкцій. Нові санкції проти росії примітні тим, що націлені на самого путіна і серйозно ставляться до заборони російським олігархам вільно подорожувати та отримувати доступ до своїх закордонних активів, зокрема нерухомість у Лондоні та яхти у Середземному морі.

Нарешті, більшість світу уникає участі росії у міжнародних спортивних і культурних заходах. Це може мати більше значення, ніж думають економісти.

Макроекономічна перспектива допоможе зв’язати речі. Найбільші категорії санкцій — штрафи на імпорт з росії, обмеження на експорт до росії та фінансові санкції — можна розглядати як три взаємодоповнюючі засоби досягнення однієї й тієї ж мети. Навіть коли росія може постачати нафту та природний газ за кордон, вона не може отримати оплату. І навіть якби йому могли заплатити, від грошей мало користі, якщо він не може купити необхідний йому імпорт.

Санкції у довгостроковій перспективі переорієнтують інші економіки із росії. Після будівництва термінал зрідженого газу не буде розібраний. Таким чином, одинадцята за величиною економіка світу відставатиме від Бразилії та інших країн у рейтингу ВВП, що серйозно погіршить рівень життя росіян та зменшить геополітичний вплив їхньої країни. Якби кремль мав хоч краплину здорового глузду — а в нього його, очевидно, немає, — він би побачив кінцевий результат зараз і скасував би вторгнення.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram