Новини
7 Квітня 2022
737

Джанет Єллен попередила про бойкот заходів G20 за участю росії

“Росія має бути виключена з “двадцятки”

Міністр фінансів Сполучених Штатів Джанет Єллен сказала в середу, що росія має бути виключена з “Великої двадцятки” — клубу 20 найбільших економік світу — попередивши, що США бойкотуватимуть “низку зустрічей” у форматі G20, якщо на них з’являться російські чиновники, пише Голос Америки.

Єллен зробила цю заяву, виступаючи на слуханнях у Комітеті з фінансових послуг Палати представників.

До складу G20 входять Китай, Індія, Саудівська Аравія та ще низка країн, які неохоче засудили дії росії проти України.

Виступаючи перед законодавцями, Єллен сказала, що вторгнення росії в Україну та вбивства цивільних осіб у Бучі “є неприйнятним порушенням глобального світопорядку, заснованого на правилах, і обернуться величезними економічними наслідками в Україні та за її межами”.

Глава Мінфіну додала, що адміністрація Джо Байдена прагне звести до мінімуму активну участь росії у великих міжнародних організаціях, визнавши, що Москву навряд чи вдасться виключити з Міжнародного валютного фонду з огляду на правила, що діють у МВФ.

“Президент Байден дав зрозуміти, і я, звичайно, згодна з ним, що росія не може, як ні в чому не бувало, бути присутньою в будь-якій з глобальних фінансових установ, — сказала Єллен. — Він сказав, що росія має бути виключена з G20, і я ясно дала зрозуміти нашим колегам в Індонезії, що ми не братимемо участі у низці зустрічей, якщо росіяни там з’являться”.

Індонезія, яка цього року є головою “Великої двадцятки”, організовує зустріч міністрів фінансів країн G20. У листопаді на індонезійському Балі має відбутися саміт лідерів “Великої двадцятки”.

Представник Мінфіну пізніше пояснив, що Єллен мала на увазі нараду міністрів фінансів, призначену на 20 квітня, та зустріч голів центробанків, яка має відбутися в межах Весняних зустрічей МВФ та Світового банку у Вашингтоні.

На цей час невідомо, чи братиме участь росії у квітневій зустрічі міністрів фінансів G20. Проте Москва анонсувала участь президента володимира путіна у саміті лідерів “Великої двадцятки”, отримавши підтримку від Китаю щодо свого членства у клубі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram