Новини
16 Березня 2020
800

Двічі за місяць: ФРС США знизила базову ставку майже до нуля

Усе через коронавірус, наслідки якого чинитимуть тиск на економічну активність і перспективи розвитку

Федеральна резервна система (ФРС) США знизила ставку федерального фінансування на 1 процентний пункт – з 1-1,25% до 0-0,25%, повідомляється на сайті регулятора. Таке рішення в ФРС пояснили боротьбою з ризиками на ринках Азії через поширення коронавірусу, спалах якого “порушив економічну активність у багатьох країнах, включаючи США”.

Ставку на близько нульовому рівні планується зберігати допоки регулятор не буде впевнений, “що економіка витримала нещодавні події та знаходиться на шляху до досягнення своїх максимальних цілей зайнятості та цінової стабільності”.

“Цей захід дозволить підтримати економічну активність, не допустити зростання безробіття й утримати інфляцію в межах 2%”, – зазначено у повідомленні.

Крім того ФРС планує протягом найближчих місяців збільшити свій портфель державних облігацій США на загальну суму $700 млрд, з яких $500 млрд припаде на казначейські цінні папери США.

Також ФРС змінила умови видачі кредитів, які надаються банкам безпосередньо через так зване дисконтне вікно. Ставку за ними знижено на 1,5 п.п. “Це новий історичний мінімум дисконтної ставки. Крім того, ФРС збільшила термін за такими позиками з одного до 90 днів”, – йдеться у повідомленні.

Варто зазначити, що це вже друге зниження ставки за місяць. Так, 3 березня ФРС оголосила про зниження ставки відразу на 0,5 п.п. до 1-1,25%, що стало першим з часів кризи 2008 року зниженням між плановими засіданнями комітету з операцій на відкритому ринку ФРС.

Нагадаємо, з 13 березня 2020 року влада США обмежила в’їзд у країну з Європи на 30 днів. У 24 штатах США оголошено режим надзвичайної ситуації через коронавірус.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram