Новини
20 Липня 2021
803

Другий пішов, але вище: Джефф Безос успішно злітав у космос на кораблі New Shepard

Мільярдер і його команда здійснили успішний 11-хвилинний політ у космос на висоті 106 кілометрів

Засновник Amazon Джефф Безос у компанії ще трьох членів екіпажу сьогодні, 20 липня, вдало полетів у космос на кораблі своєї ж компанії Blue Origin. Все йшло за планом: політ пройшов без інцидентів.

Ракета New Shepard компанії Blue Origin доставила корабель під назвою RSS First Step на орбіту. Дата польоту 20 липня обрана не випадково: 52 року тому цього дня на Місяць висадилися американські астронавти Ніл Армстронг і Едвін Олдрін. До цього польоту Blue Origin вже провела 15 успішних польотів New Shepard, однак без пасажирів на борту.

У капсулі — четверо людей, включаючи Безоса: крім Джеффа, летів з ним брат Марк Безос, він займається маркетингом, а також має невеликий пакет акцій Amazon. Також в складі екіпажу — 82-річна американська льотчиця Воллі Фанк і 18-річний голландець Олівер Деймі.

Політ

18-метрова повністю автоматизована ракета New Shepard, що не потребувала управління з боку екіпажу, піднялась на висоту у понад 100 км від поверхні Землі.

Після того капсула з екіпажем відокремилась від ракети, екіпаж відчув невагомість протягом кількох хвилин.

На восьмій хвилині ракета повторного використання приземлилась на стартовому майданчику, а капсула з екіпажем повернулась на Землю на парашуті.

Під час трансляції операторка спілкувалась з екіпажем, перепитуючи їх самопочуття. У відповідь було чутно радісні вигуки й слова: “Це було неймовірно!”, “Це найкращий день у житті!”.

Трохи про “попутників”

Ще в середині минулого століття Воллі Фанк пройшла підготовку для польоту в космос, але так і не стала учасником жодної місії. Історія Фанк здається неймовірною: в 1961 році вона стала наймолодшим учасником дослідницької програми з відправлення жінок у космос, успішно пройшла всі випробування, але програму закрили.

Все життя пропрацювала в авіації, але добитися місця в одній з місій так і не зуміла. Коли стало відомо, що в космос можна буде відправитися як турист — вона активно взялася подавати заявки на покупку квитка. Один з них навіть купила — квиток компанії Virgin Galactic Річарда Бренсона, ось тільки комерційні польоти VG поки так і не запускала.

Як відомо, анонім, купив на аукціоні політ у космос з Безосом за $28 млн. Ім’я тої людини так і не назвали, але через розбіжності з графіком йому не вдалося полетіти, він стане учасником однієї з наступних місій. Тому Blue Origin вибрала людину, яка посіла друге місце в аукціоні — це Олівер Дейм, уродженець Нідерландів. Йому всього 18 років, його батько — власник інвестиційної компанії Somerset Capital Partners з Нідерландів. Хлопець захоплюється космосом і вивчає інновації в університеті Утрехта.

Таким чином, вони стали наймолодшим і найстаршим, хто побував у космосі.

Особливості корабля-капсули RSS First Step

Він розрахований на шість осіб, для кожного — виділено велике вікно-ілюмінатор, щоб спостерігати за видами. Для порівняння, в тому ж VSS Unity, на якому недавно літав Річард Бренсон — багато невеликих вікон.

Під час невагомості члени екіпажу можуть переміщатися капсулою за допомогою поручнів.

Корабель пілотується автоматично (VSS Unity управляли пілоти).

Один із пунктів, на який наголошували маркетологи Blue Origin, лінія Кармана — умовна лінія на межі Землі та космосу, за якою повітряне судно вже не може покладатися на підйомну силу земної атмосфери. Зараз вона пролягає на висоті приблизно в 100 км від рівня моря, проте її пропонували знизити: ще у 2018 році Міжнародна авіаційна федерація (FAI) виступила з ідеєю знизити її до 80 км. Хоча NASA і ВПС США таки вважають, що вона пролягає нижче — у 80 км над Землею.

В Blue Origin підкреслювали, що їх капсула перетне цю лінію.

Трохи більше як тиждень тому до межі космосу успішно злітав інший підприємець, засновник Virgin Galactic Річард Бренсон. Його політ тривав близько години, зокрема кілька хвилин невагомості, під час яких Бренсон і його попутники змогли насолодитися унікальними видами Землі, відстебнувши ремені.

Але Безос злетів вище Бренсона. Якщо ракетоплан Unity компанії Virgin Galactic піднявся майже на 90 км від Землі, то New Shepard досяг висоти в 106 км.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram