Новини
22 Липня 2019
830

Друга спроба: Індія відправила на Місяць експедицію “Чандраян-2”

Протягом одного місячного дня (14 земних діб) місяцехід вивчатиме мінералогічний і елементний склад поверхні супутника

Індійська організація космічних досліджень (ISRO) успішно запустила до Місяця автоматичну експедицію “Чандраян-2” з невеликим місяцеходом на борту. Ракета-носій стартувала з космодрому на острові Шріхарікота о 12:13 за київським часом. Трансляція запуску велася на сайті організації.

Спочатку старт місії був запланований на 15 липня, але його перенесли через технічні неполадки, про які офіційно не розповіли. Однак, деякі ЗМІ з посиланням на власні джерела писали про проблеми в паливному відсіку ракети-носія GSLV Mk III.

Місія “Чандраян-2” продовжує індійську місячну програму, розпочату в жовтні 2008 р. апаратом “Чандраян-1”. Він пропрацював на місячній орбіті 312 днів, але не сідав на поверхню.

“Чандраян-2” є складнішим проектом, оскільки передбачає посадку на Місяць і везе з собою невеликий ровер. Протягом одного місячного дня (14 земних діб) місяцехід вивчатиме мінералогічний і елементний склад поверхні супутника.

У разі успіху “Чандраян-2” Індія стане четвертою країною світу (поряд з США, Росією і Китаєм), відзначила свою присутність на супутнику Землі.

Варто відзначити, запуск припав на 50-річчя висадки астронавтів США на поверхню Місяця, який відбувся 20 липня 1969 р. Та влада Індії назвала це випадковим збігом обставин.

Як відомо, американський стартап Momentus залучив $25,5 млн в раунді А на розробку шатлів для транспортування космічних апаратів на орбіту. Залучені кошти спрямують на розробку буксирів для вантажних перевезень у космосі.

Нагадаємо, NASA інвестує $73,7 млн у 3D-принтери для космічних кораблів. Кошти отримає приватний стартап Made In Space, що займається створенням 3D-принтерів для роздрукування великих деталей для космічних кораблів.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram