Новини
13 Серпня 2019
723

Довибиралися: Аргентинський песо обвалився після президентських праймеріз

Курс нацвалюти та акції аргентинських компаній впали до найнижчого за 18 років рівня

Фото: REUTERS

В понеділок, 12 серпня, аргентинський песо обвалився на 30,3% після того, як чинний президент Маурісіо Макрі програв попередні вибори глави держави, поступившись кандидату від опозиції Альберту Фернандесу, повідомляє Reuters.

Зазначається, що Альберто Фернандеса, який висувався у парі з екс-президентом Крістіною Фернандес де Кіршнер, на праймеріз підтримали понад 47% виборців. “А чинного президента Аргентини – лише близько третини”, – йдеться у повідомленні.

Після оголошення результатів на 31% упав ще й провідний аргентинський фондовий індекс Merval. А близько третини компаній країни, акції яких торгуються на біржах у США, втратили половину вартості, зазначає видання DW.

Після того, як національна валюта подешевшала на 30% і опустилася до рівня 65 песо/$, Центробанк продав $50 млн – і курс піднявся до 55 песо. “Це стало найбільшим падінням фондового ринку й національної валюти з часів  економічної кризи та дефолту 2001 року”, – пише видання.

Bloomberg раніше наводив прогноз BTG Pactual Argentina, згідно з яким через поразку Макрі та зростання ймовірності приходу до влади популістичного лідера, песо може втратити 25%, а облігації – впасти приблизно на 20%. “Хоча деякі стратеги очікують інтервенцій на підтримку валюти. Інвестори побоюються, що пероніст Фернандес в разі перемоги може повернути контроль за валютою та рухом капіталу, відійшовши від більш “ринкової” політики Макрі”, – зазначає видання.

Президентські вибори в Аргентині призначені на 27 жовтня. Для перемоги кандидат повинен набрати понад 45% голосів виборців, або 40% за умови, що відрив від найближчого суперника буде не менше 10%.

Нагадаємо, минулого тижня курс китайського юаня досяг мінімуму щодо американського долара за останні 11 років. Станом на 5 серпня офіційна валюта КНР опустилася до 7,03/$, офшорний юань – до 7,07/$. Падіння відбувається на фоні ескалації переговорів між США та Китаєм щодо торговельної угоди.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram