Новини
29 Грудня 2021
681

Дослідження: Зміна клімату вдарить по п’яти областях України

У найближчі два десятиліття знизиться врожайність ячменю, кукурудзи та соняшника

Найбільших втрат унаслідок зміни клімату в Україні зазнають Черкаська, Херсонська, Кіровоградська, Полтавська та Вінницька області. Про це йдеться у результатах дослідження Світового банку щодо впливу зміни клімату на ключові сектори економіки України, проведеного з ініціативи Мінекології, повідомляє Економічна правда.

Зазначається, що вивчалися два сценарії. Вони передбачають глобальне підвищення температури до 2100 року відповідно на 2,4°C (за боротьби з викидами вуглецю) і на 4,3°C (без достатніх заходів такої боротьби).

Відповідно до другого сценарію, аналітики передбачають зниження врожайності в Україні ячменю, кукурудзи та соняшника у 2030-2050 роках на 10-30% до рівня 2010 року.

“Найбільші втрати доходів домогосподарств та найбільше зростання бідності та нерівності через зниження вартості сільськогосподарського виробництва прогнозується у Харківській, Кіровоградській, Львівській, Луганській та Житомирській областях”, — йдеться у резюме дослідження.

Експерти зазначають, що кліматично збалансовані стратегії управління водними ресурсами можуть підвищити загальну врожайність в Україні на 20-40%, зокрема до 80% — для кукурудзи та до 40-80% — для соняшника.

Згідно з дослідженням, щорічна вигода від підтримки оптимального водного балансу може становити $264-504 млн.

Нагадаємо, згідно з останнім дослідженням GlobeScan для FSC 72% покупців переважно обирають продукцію залежно від того, чи її виробництво не впливає на зміни клімату. Проблеми довкілля наразі як ніколи важливі, а на вибір продукції разом із ціною тепер впливає те, чи відповідально бренд веде свій бізнес.

Про те, як українські компанії борються із забрудненням навколишнього середовища можна прочитати в матеріалі Investory News за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram