Новини
22 Січня 2021
684

Дослідження: Водії, продавці та вантажники — професії, які не бояться локдауну

За місяць до січневого карантину найбільше пропозицій було у торговій і транспортній галузях

На ринку робітничих вакансій напередодні карантину (період з 11 грудня 2020 р. по 11 січня 2021 р. та 11 лютого-11 березня 2020 р.) найбільш популярними серед спеціалістів були водії, продавці та вантажники. При цьому першим, окрім того, що їх частіше шукають, ще й готові платити більше — 19 тис. грн у середньому у країні, йдеться у дослідженні аналітиків OLX Робота.

Зазначається, що професія водія була найпопулярнішою і в період березневого локдауну 2020 року — з того часу заробітна плата зросла на тисячу гривень.

На другому місці у рейтингу фахівців, які потрібні найбільше у локдаун січня 2021-го і березня 2020-го, опинилися продавці. Порівнюючи зарплати, у цей карантин їм стали пропонувати 9,5 тис. грн, що також на одну тисячу більше, ніж торік.

На відміну від першого локдауну, де активно шукали кухарів, цього разу на третьому місці опинилися вантажники із середнім заробітком 10,25 тис. грн на місяць.

10 найбільш потрібних робітничих фахівців напередодні січневого локдауну, середня з/п (за кількістю оголошень):

1. Водій — 19 тис. грн

2. Продавець — 9,5 тис. грн

3. Вантажник — 10,25 тис. грн

4. Охоронець — 10,5 тис. грн

5. Слюсар — 15 тис. грн

6. Кур’єр — 13,5 тис. грн

7. Кухар — 10,25 тис. грн

8. Швачка — 11 тис. грн

9. Прибиральник — 6 тис. грн

10. Різнороб — 11 тис. грн

За місяць до січневого локдауну роботодавці розмістили найбільше пропозицій не тільки у торговій і транспортній галузях — понад 2,8 тис. і 1,9 тис. відповідно. З початку грудня активно розміщували вакансії для студентів і тих, хто починає свій кар’єрний шлях — майже 1 тис. нових оголошень за місяць.

Попри обмеження, працівників намагалися знайти і в барно-ресторанній сфері, а також у сфері сервісу та побуту.

Цікаво, що напередодні другого локдауну на 60% частіше стали шукати кур’єрів. Крім того, що виріс попит через популярність доставки, претендентам на цій вакансії стали пропонувати в середньому на 2,5 тис. грн більше.

Перед першим локдауном у березні 2020-го студентів шукали менше — 886 нових вакансій за місяць. Така сама ситуація з представниками сервісу. А ось фахівці сфери виробництва та будівництва навпаки були у п’ятірці найпотрібніших.

Як зазначається у дослідженні, напередодні січневого локдауну найактивніше відгукувалися на вакансії з агросфери. “В середньому на одне оголошення з 11 грудня по 11 січня відгукувалося 10 осіб. При цьому у сільському господарстві шукали найменше фахівців серед інших робочих сфер”, — наголошують аналітики.

Друга активна група претендентів — студенти — з показником 9,7 особи на оголошення. На третьому місці — будівельники, а саме 8 осіб на вакансію.

У перший локдаун ситуація була дещо іншою. Найбільш зацікавленими в роботі були студенти й ті, хто на початку свого кар’єрного шляху. Далі ті, хто цікавився сферою будівництва, і тільки потім представники агросфери — 8 осіб на оголошення.

Нагадаємо, аналітики одного з найбільших у світі сайтів з пошуку роботи та найму Glassdoor опублікували список з 20 професій, попит на які найбільше знизився під час пандемії, у результаті вони наступного року опиняться у зоні ризику.

Попри це фахівці у галузі програмного забезпечення (ПО), аналітики й тестувальники ПЗ, а також дипломовані медсестри залишаться серед найбільш високооплачуваних професій у США у найближчі 10 років.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram