Новини
7 Листопада 2019
2 526

Дослідження: Український IT-ринок збільшився вдвічі

Галузь приносить близько $5 мільярдів на рік

Український IT-ринок за останні чотири роки збільшився вдвічі й досяг показника в 184,7 тис. IT-фахівців. Про це пише LIGA.tech з посиланням на дослідження компанії N-IX.

Ця галузь, яка приносить близько $5 млрд на рік, стала однією з головних напрямків з експорту послуг в Україні. Згідно зі звітом CEE за 2019 р., сектор розробки програмного забезпечення в країні виріс на 19% у 2018 р. і продовжує розвиватися.

За даними організацій World Bank, PwC і IT Ukraine, українська IT-галузь в цифрах виглядає наступним чином:

• В Україні понад 1,6 тис. компаній, який займаються IT-послугами;

• Кадровий резерв IT-сфери в Україні — 185 тис. фахівців;

• Сьогодні на ринку працює понад 4 тис. технологічних компаній;

• Понад 100 компаній зі списку Fortune (рейтинг великих світових компаній за кількістю виторгу — ред.) — є клієнтами українських IT-фірм;

• Інформаційно-комунікаційні технології (ІКТ) — це третя за величиною галузь, на яку припадає 20% всього українського експорту послуг.

За даними компанії HackerRank, Україна займає 11 місце серед 50 країн з найкращими розробниками ПЗ і шосте — в рейтингу кращих програмістів TopCoder у світі.

Згідно щорічного опитування українських розробників ПЗ від DOU, Java є найпопулярнішою мовою програмування в Україні. За ним слідують — JavaScript, C#, PHP і Python.

Число вакансій, пов’язаних з технологіями, через попит на послуги з розробки ПЗ зростає не тільки в усьому світі, але й в Україні. У 2018 р. кількість вакансій в DOU збільшилася з 3,1 тис. до 4,6 тис. на місяць.

Кількість компаній, які пропонують можливості працевлаштування в DOU, зросла на 38% — з 2,4 тис. до 3,3 тис. Найбільш популярними ІТ-фахівцями є фахівці з Front-end, QA і PHP, так як ці категорії становлять 31% всіх вакансій.

Вакансії серед українських IT-фахівців розподіляються таким чином:

Згідно з опитуванням українських ІТ-фахівців, 67% з них живуть у Києві, Харкові та Львові.

За даними Stack Overflow, у Києві налічується близько 68,5 тис. розробників ПЗ, що становить 37% усього українського пулу ІТ-фахівців. Всі великі українські ІТ-компанії, зокрема GlobalLogic, Ciklum, SoftServe, Epam, N-iX та інші, мають великі центри розробки в столиці.

Львів є другим за величиною IT-центром в Україні. У місті працюють понад 20 тис. IT-фахівців та близько 317 IT-компаній, більшість з яких надають послуги аутсорсингу програмного забезпечення клієнтам в США і Західній Європі.

Нагадаємо, популярний американський рекрутинговий сервіс Glassdoor опублікував свій традиційний рейтинг компаній з найвищими заробітними платами, а також перерахував професії із найбільшими заробітками у 2019 р. Найвища оплата переважно у технологічному секторі.

Як відомо, за останній рік в Україні заробітна плата Senior розробника за рік виросла на $180, Middle — на $300, а Junior — на $50. Найбільше оплачується робота в Києві, Львові, Одесі та Житомирі.

Також за перше півріччя 2019 р. кількість співробітників IT-компаній в Україні зросла з 58 тис. до майже 63 тис., а дві компанії подолали позначку в 7 тис. працівників.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram