Новини
30 Березня 2021
921

Дослідження: Українські заклади отримують 39% виторгу від безготівкової оплати

Витрати на еквайринґ становлять п’яту-сьому частину чистого прибутку підприємства

У Києві понад половину — 53% — виторгу заклади харчування отримують від безготівкових платежів, в Україні цей показник — 39%. Про це йдеться у дослідженні компанії з автоматизації закладів харчування Poster.

Зазначається, що водночас зі зростанням cashless ваги набуває питання комісії еквайринґу. “Дедалі більша частина платежів проходить саме через банки. Це пов’язано з доступністю карток, поширеністю Apple Pay та Google Pay, бажанням уникнути контактів через пандемію та програмами лояльності з боку банків: кешбеком, знижками”, — зазначають ресторатори.

Так, у березні 2021 року 39% свого виторгу українські заклади отримали саме завдяки оплатам банківською карткою. При цьому у Києві відсоток становить 53%, у Харкові — 44%, у Дніпрі — 43%, у Львові — 42%.

Безготівкові платежі мають чимало позитивних наслідків для ресторанів: швидкість обслуговування, контроль за крадіжками, відсутність проблем з інкасацією. “Водночас, що вища частка безготівкових платежів, то більше заклади сплачують за еквайринґ”, — йдеться у дослідженні.

При цьому комісія становить близько 2-2,5%, проте сплачується вона не з прибутку, а з обігу. Як розповідає один із дніпровських рестораторів, з маржинальністю у 12-18% річного прибутку від обігу, витрати на еквайринґ — п’ята-сьома частина чистого прибутку підприємства.

“Водночас, за пандемії чимало закладів не мають прибутків, а намагаються втриматися на ринку”, — наголошує бізнесмен.

Раніше Investory News писали, що минулого року Держподаткова у 1,5 раза частіше штрафувала підприємців за порушення щодо РРО.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram