Бiзнес
25 Листопада 2021
1 813

Дослідження: У питаннях кар’єрного розвитку 82% співробітників довіряють штучному інтелекту більше, ніж людям

Недостатня підтримка роботодавця може стати значною перешкодою на шляху до успіху

Компанія Oracle випустила звіт, присвячений очікуванням співробітників та їхньому відношенню до технологій для управління персоналом. 83% респондентів повідомили, що хотіли б кар’єрних змін чи просування наступного року. При цьому 85% зазначили, що їхній роботодавець надає недостатню підтримку для розвитку.

З’ясувалося також, що люди вважають за краще довіряти рекомендаціям штучного інтелекту (ШІ), а не спеціалістам департаменту HR.

Люди дедалі частіше звертаються до технологій, щоб повернути контроль над життям  

Останні три роки спеціалісти Oracle вивчали відносини між людьми й технологіями, що розвиваються, в робочому середовищі: як вони впливають на довіру, стосунки та психічне здоров’я. Глобальна пандемія повністю перевернула підхід до роботи: місце її виконання, способи, причини та співпрацю. Організаціям і співробітникам довелося адаптуватися до незалежних від них ситуацій і знаходити стратегії, які дозволять залишитися на плаву, зберегти робочі місця та захиститися від самотності, спричиненої нестачею соціальних контактів.

Наближається 2022 рік. Співробітники прагнуть повернути контроль над своїм майбутнім, і багато хто переосмислив власне бачення успіху. Технології допомогли подолати найважчі проблеми сучасної історії. Яку ж роль вони відіграють у робочому середовищі майбутнього?

Щоб це з’ясувати, Oracle у партнерстві з Workplace Intelligence опитала 14 639 співробітників, менеджерів, фахівців відділу кадрів і керівників вищої ланки з 13 країн. Цього року результати показали цікаві зміни у мисленні людей.

Ось деякі з найдивовижніших висновків: 

• 80% повідомляють, що минулий рік вплинув на них негативно. Багато хто постав перед фінансовими труднощами, погіршенням психічного здоров’я та відсутністю мотивації для кар’єрного розвитку;

• 83% хочуть внести зміни до свого професійного розвитку протягом наступного року, а 93% — в особистому житті;

• 75% відчували, що опинилися в безвиході в кар’єрному плані, а 76% — в особистому;

• 76% постають перед труднощами, зокрема фінансовими проблемами, неможливістю визначити свій подальший професійний розвиток і нестачею впевненості;

• 93% розмірковували про своє особисте та професійне життя, а також про майбутнє протягом минулого року;

• 85% співробітників упевнені, що їх роботодавець робить недостатньо для їхнього кар’єрного розвитку. 87% хочуть, щоб компанія більше прислухалася до їхніх потреб;

• 88% повідомляють, що переглянули своє бачення успіху. Головними критеріями стали баланс між роботою та особистим життям, психічне здоров’я й гнучкість;

• 82% людей вважають, що роботи можуть сприяти їхньому кар’єрному розвитку краще, ніж люди. 85% хочуть, щоб технології допомогли визначити їхнє майбутнє.

Люди продовжують розмірковувати про те, що саме їм важливе в житті. Роботодавцям, своєю чергою, варто запропонувати відповідні інструменти для того, щоб їхній персонал розвивався. Ті, хто цього не зроблять, ризикують втратити свій найважливіший актив — людей.

2021-й став ще одним важким роком для співробітників

Через рік, проведений у режимі локдауну, світова робоча сила відчуває самотність, втрату зв’язків і відсутність контролю. Дослідження Oracle показало, що 80% людей вважають — минулий рік негативно вплинув на них:

• 29% зіткнулися з фінансовими труднощами;

• 28% — із проблемами ментального здоров’я;

• 26% відзначили, що відчували себе самотнішими, ніж будь-коли;

• 25% зізналися, що втратили мотивацію для кар’єрного розвитку;

• 23% відчули, що відірвані від свого життя.

Можливо, ще більш примітним є той факт, що 52% респондентів повідомили, що 2021 року відчували більше проблем ментального характеру на роботі, ніж позаминулого.

При цьому 62% визнали, що минулого року відчували на роботі більше стресу та занепокоєння, ніж будь-коли.

Ці результати є нагадуванням про те, що ми все ще існуємо в умовах пандемії, а її наслідки відчуватимуться і в наступні роки. Дослідження також показало, що за останній рік чимало хто зрозумів, що втрачає контроль над багатьма аспектами свого життя.

Приблизно четверо з десяти відчули, ніби втратили свою владу над майбутнім, особистим життям, кар’єрою та стосунками. Насправді, з початку пандемії більш ніж удвічі зросла кількість людей, які відчули, що практично чи зовсім не контролюють своє особисте та професійне життя.

Крім того, три чверті респондентів зазначили, що ніби застрягли на місці в особистому та професійному розвитку. Багато хто відчував пригніченість і занепокоєння через те, що відбувається. Більшість відзначили, що відчуття стагнації в якійсь галузі життя впливає й на інші.

Так, 70% респондентів зізналися, що відсутність кар’єрного розвитку негативно позначилася на їхньому особистому житті:

• 40% — що це додало стресу й занепокоєння;

• 29% — що через це вони відчувають — їхнє особисте життя зайшло в глухий кут;

• 27% — що через це вони стали менше концентруватися на своєму особистому житті.

Професійне та особисте життя завжди були переплетені. Але наразі очевидно, що кордони між ними розмиті як ніколи, оскільки дедалі більше людей переходить на віддалений чи гібридний режим роботи.

При цьому 67% сказали, що відчувають, ніби застрягли у своєму особистому розвитку, й це негативно вплинуло на їхню кар’єру.

75% відчували, що опинилися в безвиході в кар’єрному плані, і ось чому:

• не було можливостей для кар’єрного зростання (25%);

• відчували себе занадто пригніченими, щоб зробити якісь зміни (22%);

• відчували, що їхні навички старіють через зміни у робочому середовищі (20%).

76% відчули, що їхнє особисте життя зайшло в глухий кут. Вони пояснили це такими причинами:

• майбутнє викликає занепокоєння (31%);

• рутина, що повторюється, змушує почуватися в пастці (27%);

• вони почуваються ізольованими та самотніми (26%).

Люди готові до перезавантаження

Хоча 80% повідомляють, що пандемія негативно вплинула на них, є й позитивна сторона. 93% використали рік, щоб оцінити своє особисте та професійне життя, а також задуматися про майбутнє. Наступного року багато хто сконцентрується на тому, щоб вирватися з рутини, в якій вони провели пандемію, й перезавантажитися.

Насправді люди виходять у 2022 рік впевненішими: 74% відчувають контроль над професійним життям, а 77% — над особистим. Понад 80% працівників світу хочуть змін в особистому та професійному житті наступного року. А 83% стверджують, що хочуть змінити кар’єрний курс, 93% мають намір змінити щось в особистому житті.

У професійній сфері 43% людей хотіли б здобути нові навички, 34% — підвищення чи просування, а 23% — нову посаду у своїй компанії.

Щодо особистого життя, то 55% збираються покращити своє здоров’я та фізичну форму, 41% — більше подорожувати, 33% — стати більш товариськими, і ще 33% — здійснити давно намічені цілі.

Під час пандемії люди обміркували не лише плани та цілі на майбутнє, а й переглянули цінності. Майже дев’ять з десяти респондентів стверджують, що їхнє розуміння успіху змінилося, й тепер воно більшою мірою включає досягнення балансу між роботою та життям, гарне ментальне самопочуття та гнучкі умови на роботі.

Як пандемія змінила визначення успіху

88% респондентів кажуть, що за останній рік їхнє визначення успіху змінилося.

• 42% вважають, що баланс між роботою та життям наразі став важливішим для досягнення успіху;

• 37% — що для їхнього успіху важливо надавати пріоритет ментальному здоров’ю;

• 33% — що тепер успіх означає можливість вибрати, коли та де працювати;

• 29% стверджують, що для них важливіша робота, ніж стабільні виплати.

Результати показують, що після пандемії пріоритети працівників змінилися. Вони почали замислюватись, на яку компанію хотіли б працювати, чого хочуть від своєї кар’єри, та яке значення приділяють здоров’ю та самопочуттю.

Компанії повинні враховувати цю зміну у сприйнятті, оцінюючи, яким має бути робоче місце після пандемії. Для цього потрібно оцінити, як добре компанія підтримує співробітників, багато з яких прагнуть знову розвиватися у своєму житті.

Підтримки роботодавців буває недостатньо

Прагнення до змін важливе як ніколи. Під час дослідження Oracle 83% працівників повідомили, що хотіли б кар’єрних змін чи просування наступного року. 73% зізналися, що вони мають на те мотивацію.

Однак 76% заявили, що для цього є перешкоди: одні мають фінансові труднощі, інші не знають, яку зміну їм зробити, недостатньо впевнені в собі для цього, або посилаються на брак можливостей для зростання всередині компанії.

Ці проблеми є цілком реальними: недостатня підтримка роботодавця може стати значною перешкодою для кар’єрного розвитку співробітників. Статистика виглядає тривожною: цілих 85% не задоволені підтримкою компанії.

Ось які побажання висловлюють співробітники:

• 34% — можливості для навчання та розвитку навичок;

• 31% — вищі зарплати;

• 30% — можливість отримати іншу посаду або взяти участь у новому проєкті;

• 29% — гнучкі умови (зокрема можливість працювати віддалено);

• 24% — технології, які допоможуть у кар’єрному розвитку.

Співробітники прагнуть кар’єрного зростання. І для організацій це тривожний сигнал, адже задля цього більш як половина опитаних готові чимось пожертвувати:

• 52% готові розлучитися з відпусткою;

• 51% — з грошовим заохоченням;

• 43% — із частиною зарплати.

Працівники довіряють технологіям управління майбутнім і кар’єрою

Один зі способів допомогти співробітникам — запропонувати їм технологічні рішення. У 2020 році виявилося, що більша частина робочої сили у світі воліє отримати психологічну підтримку від робота, а не від людини. Дослідження цього року присвячене питанню, чому люди довіряють технологіям своє майбутнє.

Це великий крок — підтримка ментального здоров’я суттєво відрізняється від зобов’язання допомогти людям в ухваленні важливих життєвих рішень. Але на свій подив компанія виявила, що переважна більшість опитаних готові покластися на поради роботів.

• 85% хочуть, щоб технології допомогли їм визначитися з майбутнім;

• 82% вважають, що роботи надають підтримку у кар’єрному розвитку краще, ніж люди;

• 75% згодні змінювати життя відповідно до рекомендацій ШІ.

Ці дивовижні результати демонструють, що відкритість людей до інноваційних рішень зростає рік у рік. Перехід на віддалений чи гібридний режим зажадав від працівників швидко освоювати технології, й тепер вони шукають нові інструменти. Серед іншого — легко готові покластися на ШІ в кар’єрному розвитку та інших важливих питаннях.

Попри поширене прагнення нових рішень, лише 47% респондентів повідомили, що їх організація в будь-якій формі використовує штучний інтелект на робочих місцях. 31% зазначив, що їхній роботодавець навіть не обговорює впровадження ШІ.

Хоча люди стали більше вірити у користь технологій, помітно, що роботодавці повільно адаптуються до тренду. Але як показали результати опитування, компанії лише виграють від запровадження ШІ для підтримки кар’єрного та персонального розвитку співробітників.

Глобальні перспективи

Майже всі респонденти хотіли б, щоб технології допомагали їм визначати майбутнє. На карті зазначено країни, які найактивніше впроваджують рішення ШІ.

Інфографіка: Oracle

Жителі Німеччини, Франції, Великої Британії та США менше довіряють штучному інтелекту. У цих країнах менше ніж двоє з трьох могли б змінити життя або ухвалити рішення, пов’язані з кар’єрою, ґрунтуючись на рекомендаціях робота.

Частка респондентів із Японії, які розповіли, що їхній роботодавець використовує будь-яку форму ШІ на робочому місці, становить лише 31%. При цьому 47% повідомили, що їхня компанія навіть не обговорює ШІ.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram