Новини
25 Серпня 2021
893

Дослідження: У 2021 році глобальне виробництво автомобілів переживатиме кризу

Автоконцерни через дефіцит напівпровідників недорахуються близько 9 мільйонів авто

У першому кварталі цього року втрати автовиробників становили близько 1,4 млн одиниць, у другому — 2,6 млн одиниць. У третьому і четвертому кварталах падіння становитиме від 3 млн до 5 млн, повідомляє Forbes з посиланням на дослідження Boston Consulting Group (BCG).

Автори дослідження наголошують, що проблема у галузі виникла ще до пандемії. Але минулого року вона ускладнилася через декілька факторів — попит зі сторони виробників інших товарів, особливо побутової електроніки, а також вплив природних катаклізмів та антропогенних катастроф на ланцюжки постачань. Наприклад, посухи у Тайвані, крижаний шторм у Техасі або пожежі на фабриці чіпів компанії Renesas в Японії.

Найсуттєвіші втрати через брак чіпів зазнали Ford (падіння більш ніж на 700 тис. шт.), Stellantis (марки Fiat, Citroen, Chrysler, Dodge, Jeep — падіння майже на 600 тис. шт.), а також альянс Renault-Nissan-Mitsubishi (падіння більш ніж на 415 тис. шт).

“Постачання мікросхем поступово відновлюються, однак пандемія продовжує вносити свої корективи. Зокрема, у третьому кварталі відновити виробництво завадило поширення індійського штаму коронавірусу”, — йдеться у повідомленні. Через це у BCG очікують, що стабілізація наступить не раніше другого півріччя 2022 року.

Автомобільна промисловість поступово нарощує бронювання потужностей з виробництва мікросхем, проте у четвертому кварталі очікується високий попит на комплектуючі від інших індустрій. “Це пов’язано з очікуваним зростанням продажів побутової електроніки на початку навчального року й напередодні новорічних свят”, — зазначають експерти. І наголошують, що підвищений попит знову збільшить дефіцит чіпів.

Нагадаємо, у липні 2021 року кількість реєстрацій нових легкових автомобілів в Україні збільшилась проти торішнього показника на 16%. За місяць українці придбали та зареєстрували 9,768 тис. авто.

Тим часом автогіганти серйозно взялися за електрокари. П’ять найбільших автомобільних компаній США та Європи вклали десятки мільярдів доларів у виробництво та нові технології.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram