Новини
24 Грудня 2020
1 118

Дослідження: У 2020 році сума онлайн-покупок українців зросла на 41%

За прогнозами — малоймовірно, що після пандемії покупці відмовляться від таких зручностей

Загальна сума фізичних товарів і послуг, які придбали українці в інтернеті протягом 2020 року досягла 107 млрд грн, що на 41% більше ніж минулого року, про це йдеться у дослідженні групи компаній EVO.

“Рік тому ми прогнозували приріст e-commerce у 2020 році в Україні на рівні 15%, пандемія його істотно скоригувала. Безліч нових гравців з’явилося в онлайні — від міні виробництв до кафе. Великі онлайн і оффлайн-магазини та маркетплейси у більшій частині посилили свої позиції”, — зазначили у компанії.

І додали, що на сьогодні майже 9% всіх покупок в Україні відбувається онлайн — на маркетплейсах, в онлайн-магазинах і соціальних мережах.

“У 2019 частка e-commerce в ритейлі в Україні оцінювалася в 7%, а збільшився ринок тоді на 17% на рік”, — наголошують дослідники.

Зазначається, що за рік кількість замовлень на маркетплейсах EVO — Prom.ua, Bigl.ua, Crafta.ua, Shafa.ua, IZI.ua і сайтах компаній Prom.ua зросла на 42%. При цьому середній чек знизився на 10%.

Найбільший приріст за 2020 рік спостерігається в категорії “Медичні товари”. Крім того, більшим попитом, ніж у 2019 році, користувалися товари для садівництва та городництва. У рейтинг кращих також потрапили зоотовари та харчові продукти.

За оцінками EVO, кількість онлайн-оплат за товари та послуги у 2020 році зросла на 50%. На маркетплейсах вже наразі, приблизно, 15% розрахунків — карткою у момент покупки.

“З такими темпами через декілька років накладений платіж готівкою за придбані онлайн-товари і оплата “на карту” втратять популярність, як менш безпечні та зручні. Важливий фактор, який стримує зростання оплат вже зараз — ціна транзакцій для продавця, яка в Україні в середньому більше ніж 2% від ціни товару. Це в чотири рази більше, ніж у Європі”, — наголошується у дослідженні.

Компанія очікує, що у 2021 році темпи зростання e-commerce частково збережуться і збільшаться ще на третину. Цьому сприятимуть: поява безпечних способів онлайн-оплати на маркетплейсах, здешевлення доставки, швидкість і зростання якості обслуговування продавцями.

“Пандемія виштовхнула в онлайн традиційно офлайнові ніші, зокрема, ліки та продукти. У декілька разів зріс попит на доставку з магазинів і ресторанів. Навіть після пандемії, малоймовірно, що покупці відмовляться від цих зручностей”, — підсумували в EVO.

Раніше Investory News писали, що в Україні найбільше зростання онлайн-торгівлі серед країн Східної Європи. Продуктовий e-commerce виріс на 107%, у порівнянні з показниками минулого року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram