Новини
14 Червня 2019
977

Дослідження: ТОП-5 причин трудової міграції з України

Більшість українців не задоволена власним рівнем доходів

44% населення в Україні задоволені своєю поточною роботою. Попри це більшість з них – 51% – навпаки, вважають, що їхній рівень доходів недостатній для нормального життя. Про це йдеться у щорічному опитуванні “Барометр щастя в Україні”, що проводиться Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА).

Також зазначається, що все більше українців виїжджають за кордон у пошуках більш щасливого життя. Так, за даними Державної служби статистики України, з початком війни на Сході у 2014 році близько 1,3 млн українців мігрували до інших країн. “Як наслідок, виникла відчутна проблема трудової міграції для країни в цілому та нестача професіоналів у корпоративному та промисловому секторах, яку так гостро відчуває бізнес”, – йдеться у дослідженні.

В ЄБА підкреслили, аби подолати цей негативний тренд, необхідні злагоджені дії влади, бізнесу, громадянського суспільства, міжнародних інституцій. “Від влади очікується підвищення мінімальної заробітної плати (разом з відв’язкою розміру заробітної плати від усіх відрахувань), підвищення рівня безпеки (ефективна поліція та армія), покращення правового середовища й правосуддя в Україні, продовження реформи охорони здоров’я, розв’язання екологічних проблем”, – вважають експерти.

І додали, що бізнес спроможний стимулювати персонал підвищенням заробітної платні, переходом на “білу” зарплатню, впровадженням медичного страхування та інших соціальних гарантій, забезпеченням безпечних та комфортних умов праці та можливості співробітників до розвитку і неформального навчання.

Респонденти дослідження мали можливість оцінити рівень власних доходів, поточну роботу, систему охорони здоров’я та освіти, соціальне життя та дозвілля, безпеку, дотримання прав, екологію та загальний досвід життя в Україні.

Як результат – 58% опитаних не задоволені станом системи охорони здоров’я. “При цьому 42% оцінюють вітчизняну медицину задовільно або ж позитивно”, – йдеться у дослідженні.

Задоволених системою освіти виявилося майже 52%, при цьому 48% зазначили, що цілком або частково не задоволені нею. А от 72% респондентів не задоволені станом безпеки в країні та почувають себе невпевнено щодо власного майбутнього. “При цьому 62% негативно оцінюють правове поле та регулювання в країні, зокрема щодо відсутності дискримінації та рівня демократичних свобод”, – повідомили у ЄБА.

“Наші дані підтверджуються і світовими звітами. Так, згідно з World Happiness Report, Україна займає 133 місце зі 156 країн, а отже, входить в тридцятку найнещасливіших країн світу”, – зазначила виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко. І додала, що громадяни повинні бути забезпечені базовими потребами та почуватися безпечно й матеріально захищеними.

“Отже, перш за все, необхідно сформувати умови для економічного зросту, продовжити реформи освіти та сфери охорони здоров’я. Ми бачимо деяке зростання окремих складових індексів, що вселяє обережний оптимізм, маємо зробити все, щоб ця тенденція збереглася”, – підкреслила вона.

Нагадаємо, Investory News провели власне дослідження й дізналися, чи є життя в малих і середніх містах України та чому українці залишають колись перспективні міста. Так, малі та середні міста України виявились найбільш вразливими до несприятливої економічної та демографічної ситуації в Україні, а їх мешканці – найбільш мобільними у порівнянні з мешканцями великих міст та сіл. За період 2016-2018 років населення малих та середніх міст скоротилося на 1,16%, у той час як цей показник загалом за всіма містами складав всього 0,38%, за селами – 0,66%, а в цілому по Україні – 0,87%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram