Новини
4 Листопада 2020
1 001

Дослідження: Серед керівників технологічних єдинорогів дуже мало жінок

Тільки в одному з п’яти стартапів є жінки в керівництві

Нове дослідження лондонського венчурного фонду Notion Capital показало, що все більше стартапів стають єдинорогами, але як і раніше залишається рідкістю, коли компанією керує жінка.

У базі даних Crunchbase вказані 630 приватних активних єдинорогів — компаній вартістю понад $1 млрд. У сукупності вони зібрали понад $450 млрд і оцінюються в трохи менш як $2 трлн.

За даними венчурного фонду Notion, тільки в одному з п’яти єдинорогів в сегменті B2B в IT жінки займають керівні пости. Так:

• Чоловіки очолюють компанії-єдинороги вдвічі довше, ніж жінки. Середній термін перебування на керівній посаді у жінок-засновників становить 1,78 року, в той час, як у чоловіків — 2,66 року.

• У компаніях-єдинорогах з великою кількістю жінок-лідерів більше жінок у всій організації. В середньому 21% керівників єдинорогів B2B — жінки, при цьому жінки становлять лише 34% від загального числа співробітників.

• У США, де оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами не є законним правом, у єдинорогів, які його пропонують, більше жінок в керівництві та команді, а жінки-лідери залишаються на своїх постах довше.

Дослідження Notion показало, що 23% жінок-лідерів отримали роботу в керівництві компаній у порівнянні з 19% чоловіків. У компаніях, де є система просування жінок на керівні посади, жінки, як правило, залишалися довше: 1,68 року для жінок проти 1,44 року для чоловіків, які стали топ-менеджерами.

У жовтні вчені з Гарвадської школи бізнесу і Колумбійського університету заявили, що модель мачо-лідерства більше не працює і майбутнє за жіночою моделлю керівництва.

Все більше людей відходять від застарілої моделі мачо-лідерства до менш токсичної і більш доброзичливої, пише Fast Company з посиланням на висновки вчених з Гарвадської школи бізнесу і Колумбійського університету.

Професор Томаш Чаморро-Премузіч і його колега, письменниця і доктор філософії Емі Едмондсон, вважають, що зразки лідерства в політиці та бізнесі сильно змінилися. Тепер керівники прагнуть бути більш гуманними, а відмінними прикладами для наслідування в цьому є жінки.

Джасінда Ардерн, Ангела Меркель, Санна Марін та інші керівниці держав демонструють прекрасні приклади управління, які контрастують з традиційною поведінкою лідерів. Жорсткий, самовпевнений та агресивний керівник більше не є прикладом для наслідування.

Пандемія показала: набагато краще, коли керівник виявляє такі риси, як раціональність, чесність і чуйність. Хоча це не повинно викликати здивування, на жаль, реальність така, що більшість лідерів насправді не підходять під цей опис.

“Потрібна була глобальна криза, щоб зрозуміти та виявити проблему мачо-лідерства, яке так часто демонструється як героїчне”, — зазначають експерти. Вчені вважають, що “круті” мачо-лідери занадто часто піддають свою команду і бізнес небезпеці, бувши “відомими власною пихатістю і самовпевненістю”.

Щоб більш детально визначити поняття, дослідники склали список якостей обох типів лідерства:

Мачо-лідер:

• шукає похвали,
• хоче мати багато шанувальників і послідовників,
• самовпевнений,
• знаходиться в оборонній позиції,
• звинувачує інших, коли щось йде не так,
• створює в компанії культуру страху перед самим собою,
• займається самообманом.

Новий лідер:

• спокійно ставиться до критики й приймає її,
• розвиває здібності інших,
• скромний,
• допитливий,
• бере на себе відповідальність, коли щось йде не так,
• створює комфортне робоче середовище,
• усвідомлює себе.

Фахівці підкреслюють, що основна причина слабкості мачо-лідерів — самообман. Лідери-мачо не можуть або не хочуть визнавати правду про те, що всі ми вразливі перед обличчям постійно мінливого світу та глобальних проблем.

Вони обманюють себе й інших, вихваляючись своєю унікальною здатністю знаходити рішення. Але це ніколи не спрацьовує на довгій дистанції. Потрібна певна зрілість, щоб протистояти чарівності мачо-лідера, який обіцяє швидкі результати або описує стереотипний погляд на можливі проблеми.

Як писали раніше Investory News, український IT-ринок рухається в бік гендерного балансу. Близько трьох чвертей IT-фахівців в Україні — чоловіки. Однак частка жінок у цій галузі зростає: у 2017-2020 рр. вона зросла з 20% до 25%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram