Новини
29 Липня 2022
607

Дослідження: Робота жінки на посту CEO

Гендерне різноманіття у керівництві компаній

Кількість жінок у радах директорів і топменеджменті компаній зберігається на вкрай низькому рівні. Жінки, які посідають позиції в правлінні компаній, залишаються не найвпливовішими її членами. Таких висновків дійшли автори звіту Altrata, присвяченого глобальному гендерному розмаїттю.

У дослідженні Altrata під назвою Global Gender Diversity було розглянуто 1677 публічних компаній у 20 країнах станом на I квартал 2022 року.

Близько 28,2% членів ради директорів — жінки, випливає зі звіту. Однак багато хто з них посідає не керівні посади (non-executive roles), які часто пов’язані з контролем за правлінням, а не з реальними повноваженнями щодо схвалення рішень.

Жінки становлять близько 9,9% виконавчих директорів (executive directors) та 8,9% голів рад директорів. У доповіді йдеться, що близько третини позицій, що не мають вплив на керування, посідають жінки.

У топменеджменті компаній лише 5% генеральних директорів — жінки, серед членів керівництва їх 19,2%. Індекс S&P 500 дає більш високу частку жінок-керівників — 6,8%.

У жодній з досліджених компаній не було ради директорів, що складається виключно з жінок. При цьому станом на червень 2022 року у 81 компанії члени правління були лише чоловіки.

У звіті йдеться про те, що робота жінок у вищому керівництві (C-suite) стає ключем до зростання числа жінок-CEO. Генеральних директорів часто набирають із топменеджменту, і наявність жінок на цих посадах зображає здатності компанії підтримувати та навчати їх.

“Якщо недостатня кількість жінок отримує корпоративний досвід, необхідний для того, щоб претендувати на найвпливовіші посади, це може сповільнити поступ до досягнення справедливості на найвищих рівнях корпоративної влади”, — заявили автори доповіді Global Gender Diversity 2022 Майя Імберг та Мейн Шабан.

Деякі компанії виступають за введення квот на підвищення різноманітності. В 11 із 20 країн, які брали участь у дослідженні, існують або обов’язкові, або добровільні контрольні показники репрезентації жінок у радах директорів. Зрештою в корпоративних радах у цих країнах 32% жінок. Для порівняння: у 9 країнах без такої вимоги, зокрема США, середній показник — 24%.

За словами Altrata, репрезентація жінок може ще більше зрости внаслідок законодавчих зусиль. Наприклад, Іспанія вже досягла мети, щоб 40% директорів у громадських компаніях були жінки. Одним з аргументів проти таких вимог було побоювання, що одних і тих самих жінок знову і знову запрошуватимуть до складу рад директорів компаній, але дослідження показало, що занепокоєння перебільшене.

“Побоювання з приводу того, що жінки можуть бути схильнішими до overboarding, ніж чоловіки, здаються перебільшеними”, — йдеться у звіті.

Аналіз Altrata показав, що чоловіки-директори працювали в середньому в 1,8 публічних компаніях, а жінки в середньому входили до 2,1 ради директорів.

Раніше Investory News писали, яких спеціалістів чекають за кордоном та на які зарплати та вакансії можуть розраховувати українці.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram