Новини
20 Січня 2020
1 089

Дослідження: Мільярдери у 2019 році були багатші за 60% всього населення Землі

На думку експертів, уряди країн світу повинні побудувати “людську і феміністичну економіку”

Мільярдери у 2019 р. були багатшими понад половини населення Землі. Точніше, 2,1 тис. мільярдера у світі мали більше багатства, ніж 4,6 млрд осіб (майже 60% всього населення на планеті). Про це йдеться в дослідженні міжнародної організації Oxfam “Час піклуватися” (Time to Care).

“Розрив настільки великий, що відкладай хтось по $10 тис. у день з часу заснування єгипетських пірамід, то до 2020 р. вийшло б накопичити тільки п’яту частину середнього капіталу п’яти найбагатших мільярдерів”, — йдеться в дослідженні.

Oxfam наводить кілька порівнянь. Наприклад, сумарний капітал 22 найбагатших людей світу більше, ніж майно всіх жінок Африки. А 1% найбагатших людей світу має статок у два рази більше, ніж у 6,9 млрд осіб.

“Якби всі люди сиділи на своїх заощадження в банкнотах по $100, то велика частина людства сиділа б на підлозі, представник середнього класу в багатій країні — на висоті крісла, а дві найбагатші людини у світі виявилися б у космосі”, — уточнюється в доповіді.

Такий значний розрив, вважають аналітики, став можливий завдяки “неідеальній та сексистській економічній системі”, яка більше цінує капітал декількох привілейованих людей, в основному чоловіків, ніж мільярди годин неоплачуваної або низькооплачуваної роботи по догляду за будинком.

“Турбота про інших, приготування їжі, прибирання, збір води й дров — це важливі щоденні завдання для добробуту товариств, громад та функціонування економіки. Важка і нерівна відповідальність за роботу по догляду увічнює гендерну та економічну нерівність”, — зазначають аналітики.

В організації вважають, що уряди країн світу повинні побудувати “людську і феміністичну економіку” і цінності, які дійсно важливі для суспільства, а не підстьобують на “нескінченну погоню за прибутком і багатством”.

Oxfam — міжнародне об’єднання з 17 організацій, які працюють в більш ніж 90 країнах по всьому світу. Метою діяльності об’єднання є розв’язання проблем бідності та пов’язаної з нею несправедливістю у всьому світі.

У всіх проектах організації кінцевою метою є надати людям можливість реалізувати свої права і можливості, особисто керувати життям, отримувати гідну оплату за виконану роботу і так далі.

Oxfam опублікувала цю доповідь напередодні Всесвітнього економічного форуму в Давосі, на який традиційно з’їжджаються найба Oxfam гатші люди.

Як писали раніше Investory News, українські компанії очікують на подальше економічне зростання і помірну інфляцію, свідчать результати опитування, яке провів Нацбанк. Майже 70% компаній планують підвищити заробітну плату, а понад 18% — скоротити штат.

Нагадаємо також, за підсумками 2019 р. Україна посіла 68-е місце з 73-х в рейтингу кращих країн світу за версією американського журналу US News & World Report.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram