Новини
10 Січня 2023
388

Дослідження: Льодовики планети під загрозою

Дві третини з них розтануть за нинішніх темпів зміни клімату

Світові льодовики зменшуються і зникають швидше, ніж припускали вчені. Згідно з новим дослідженням дві третини з них повністю розтануть до кінця століття, якщо нинішні тенденції у зміні клімату збережуться, повідомляє Голос Америки.

Автори дослідження, опублікованого в журналі Science, більш ретельно, ніж раніше, вивчили всі 215 тис. наземних льодовиків планети, крім льодовиків на крижаних щитах Гренландії та Антарктиди.

Після цього вчені за допомогою комп’ютерного моделювання розрахували за різних рівнів потепління, скільки льодовиків зникнуть, скільки трильйонів тонн льоду розтануть і до якого підйому рівня моря це призведе.

Зараз світ рухається до підвищення середньої температури повітря на 2,9˚, якщо порівняти з доіндустріальною епохою. Це означає, що до 2100 року буде втрачено 32% світової льодовикової маси або 48,5 трлн тонн льоду.

Крім того, вчені зробили висновок, що до 68% льодовиків зникнуть.

Це призведе до того, що рівень моря підвищиться на 11,5 сантиметра на додаток до того, що обсяг морів вже стає більшим через танення крижаних щитів і потепління води, заявив провідний автор дослідження Девід Роунс.

Прогнозована втрата льоду до 2100 року становитиме 38,7 — 64,4 трлн тонн, залежно від того, як сильно потеплішає земна куля, і скільки вугілля, нафти й газу спалюватиметься, йдеться у дослідженні.

Раніше Investory News писали про Afeela — новий бренд електрокарів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram