Новини
26 Березня 2021
773

Дослідження: Кожен другий українець скористався щонайменше однією е-послугою протягом 2020 року

Серед сфер, які потребують вдосконалення — комунальні, медичні послуги, соцдомопога та ведення малого бізнесу

Протягом останніх 12 місяців понад половина громадян (53%) скористалися щонайменше однією цифровою послугою. Про це йдеться у дослідженні Київського міжнародного інституту соціології на замовлення ПРООН, Міністерства цифрової трансформації України та Посольства Швеції в Україні.

Серед найбільш популярних цифрових послуг в Україні — отримання паспортів та інші контакти з Державною міграційною службою. “Цими послугами скористалися 15% респондентів. Також 13% користувалися застосунком чи порталом Дія”, — йдеться у дослідженні.

Додається, що стільки ж українців використовували електронні державні послуги з отримання субсидій, пільг та соціальних виплат.

Серед популярних е-послуг — ті, що стосуються особистого транспорту (водійське посвідчення, продаж авто й т.д.) — 12% та пенсійного забезпечення — 11%.

За словами заступниці Постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані, процес діджиталізації, який розпочався в Україні ще до 2020 року, почав стрімко впроваджуватися під час коронакризи.

“Пандемія COVID-19 прискорила трансформацію сфери надання послуг громадянам та державних бізнес-процесів. Це створило “нову реальність”, адже тепер люди можуть ходити на роботу, не покидаючи дому”, — зазначила вона.

Серед сфер, які потребують вдосконалення електронних послуг українці назвали — комунальні послуги, оформлення та отримання пенсій, медичні послуги, ведення малого бізнесу, отримання соціальної допомоги та інші.

З тих 47% респондентів, які не користувалися електронними послугами за останній рік, майже чверть зізналися, що їм бракує навичок для цього. А кожен п’ятий опитаний — 21% — не користувався онлайн-послугами через відсутність інтернету, дехто причиною назвав недовіру до електронних послуг.

Крім того у Мінцифрі нагадали, що запустили національну онлайн-платформу Дія.Цифрова освіта, де доступні понад 50 освітніх серіалів. “Крім того, Мінцифра спільно з операторами активно працює над забезпеченням доступу до високошвидкісного інтернету 4G, — зазначили у міністерстві. — З липня 2020 року доступ отримали понад 7,7 млн українців, які проживають у 12,9 тис. населених пунктів. При цьому 1,8 млн українців отримали доступ до 4G вперше”.

Нагадаємо, наприкінці лютого Мінцифри презентувало 94 проєкти онлайн-послуг, інформація про них вже є на порталі.

Раніше Investory News писали, що минулого року Мінцифри запустило платформу української IT-екосистеми 360 Tech Ecosystem Overview, де можна знайти детальну інформацію про українські IT-компанії та стартапи.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram