Новини
21 Січня 2022
682

Дослідження IT-ринку: $6,8 мільярда експорту та 23,5 мілярда гривень податків

Україна має переваги на цьому ринку, якщо порівняти з найближчими країнами-конкурентами

Асоціація IT Ukraine опублікувала звіт про стан української хайтек-галузі Ukraine IT Report 2021, що містить зокрема дані експорту, інвестицій, розвитку освіти, рівня зарплат та портрети ІТ-регіонів.

На думку авторів дослідження, Україна має переваги на цьому ринку, якщо порівняти з найближчими країнами-конкурентами. І це — найбільший ринок праці та найбільша кількість випускників з ІТ-спеціалізацією.

Водночас в Україні — у 2-4 рази менше спеціалістів цієї галузі на 100 тис. населення, ніж у конкурентів. І це означає, що є потенціал зростання зайнятості у цій сфері.

Згідно з інформацією Держстату, в Україні за IT-КВЕД працюють близько 8,2 тис. юросіб. Автори дослідження наводять наступну цифру: 5000 IT-компаній активні на українському ринку праці.

Експорт IT-послуг з України росте в середньому на 27% щороку, й за останні чотири роки цей обсяг зріс удвічі. Основні драйвери цього зростання: США (40% експорту) та Велика Британія (10%).

IT в Україні може забезпечити $37-44 млрд експортного виторгу наступні чотири роки.

В Україні суттєво росте кількість IT-спеціалістів через високий попит на таку кваліфікацію. На ринку популярна модель взаємодії зі спеціалістами-ФОП. Також IT-галузь активно залучає молодь: 80% працівників IT-компаній віком від 18 до 32 років.

У звіті використовують дані дослідження зарплат на ІТ-ринку від Korn Ferry у 2021 році. Зокрема, за цими даними:

• Ринок праці в Україні доволі фрагментований, про що свідчать відмінності у рівні винагород за тими ж позиціями.

• Доходи Project Managers мало відрізняються за регіонами. Зарплати інших фахівців у столиці очікувано вищі за середні.

• Регіони з рівнем винагород, нижчими від середньоукраїнського, є економічно привабливішими для відкриття офісів чи філій.

Якщо ж дивитися на конкретні цифри:

• 87% компаній переглянули зарплати минулого року і планують те ж саме на цей рік.

• Місяці, коли українські IT-компанії переглядають зарплати найчастіше: квітень та жовтень.

• Типовий відсоток зростання бюджету на зарплати: 8,5%.

Якщо ж говорити про те, як саме IT-компанії співпрацюють з IT-спеціалістами:

• 5% компаній складаються лише зі штатних працівників.

• 9% використовують різні форми співпраці, зокрема із ФОП.

• 86% в основному співпрацюють із ФОП.

Що ж до підготовки: українські виші готують 16-17 тис. нових бакалаврів з IT-спеціальностей на рік. Уже до 2025 року ця кількість зросте до 23 тис.

Найпопулярніші спеціальності галузі, за даними 2021 року: інженерія та комп’ютерні науки.

За останні шість років фіскальні надходження від цієї галузі зросли більш ніж утричі. Наприклад, у 2020 році компанії з цієї сфери заплатили податків та зборів на суму 17,2 млрд грн. Цього достатньо, приміром, для 90% фінансування усіх медичних послуг, пов’язаних із коронавірусом того ж року. Або ж для виплати пенсій 4,9 млн пенсіонерів.

Українська ІТ-галузь залучає інвестиції для розвитку: згідно з даними дослідження, щороку компанії укладають інвестиційні угоди на загальну суму в $300-700 млн. Більша їхня частина — раунди та гранти для стартапів на ранніх стадіях (seed та pre-seed).

Згідно з даними звіту, кількість венчурних угод у 2018 році становила 70, а у 2021-му — 188. Загальний обсяг за той самий час зріс від $302 млн до $534 млн.

З початком пандемії коронавірусу багато компаній перейшли на віддалену роботу, але для IT це вже був звичний режим. Актуалізація цього тренду 2020 року надала IT-компаніям більше можливостей: скорочувати витрати на офіс та винаймати працівників з віддалених регіонів або країн.

Через пандемію:

• 87% компаній галузі перейшли на гібридний формат роботи;

• 59% стали винаймати працівників у інших містах;

• 43% стали винаймати персонал в інших країнах.

Під час дослідження були використані відкриті дані та інформація з державних реєстрів, а також від відомств (дані з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій, дані ДПС та Держстату, Міносвіти). Також автори дослідження провели опитування 98 українських IT-компаній, які відповідають структурі компаній учасників галузевих асоціацій за розміром.

У звіті представлено короткострокові (до року) оцінки та середньострокові (до 2025 року) прогнози. Короткострокові оцінки базуються здебільшого на наявних трендах. Для середньострокових прогнозів експертна група використовувала розрахункову модель галузі.

Нагадаємо, найбільша українська ІТ-компанія SoftServe виходить на ринок Латинської Америки, де відкриває чотири нові центри розробки. Перший офіс в новому регіоні вже запрацював у Гвадалахарі.

Тим часом DOU визначив найкращих роботодавців серед найбільших сервісних ІТ-компаній України. У трійці лідерів: Itellias, N-iX та Genesis.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram