Новини
8 Травня 2021
899

Дослідження: Друкована продукція як і раніше перевершує електронні книжки

В Україні п’ята частина населення взагалі не читає

У більшості країн люди купують паперові книжки частіше, ніж електронні. Тенденція посилилася під час пандемії, свідчать дані дослідження Statista Advertising & Media Outlook.

В США, де електронні книжки дуже популярні, торік їх купили тільки 23% американців. Паперовим книжкам віддали перевагу 45%, що майже вдвічі більше.

У Китаї розрив між купленими електронними та паперовими книжками мінімальний. Перший варіант у 2020 році віддали перевагу 24% жителів, і це найвищий показник, а другий — 32%. Ця нерівність не зовсім зрозуміла, але, з огляду на те, що Азія вже довгий час любить читати в гаджетах, про що свідчить мода 2000-х років на японські бестселери, написані онлайн, це все ж цікавий випадок.

Жителі країн Європи теж віддають перевагу паперовим носіям. Наприклад, у Німеччині паперові книжки купили 58% респондентів, а електронні — тільки 10%. Схоже співвідношення й у Франції: 52% і 8% відповідно.

Фото: Getty Images/Cultura RF

В Україні число любителів паперових і електронних книжок розділилося майже порівну: 51,6% проти 43,3%.

Згідно з даними соцопитування, проведеного дослідницькою компанією Gradus Research, п’ята частина населення України (19,4%) взагалі не читає. Водночас хоча б раз на день приділяють час літературі 18,3% українців.

Серед тих респондентів, в чиє дозвілля не входить читання книжок, виявилося більше чоловіків: 22,1% проти 16,9% нечитаючих жінок.

Найбільша кількість активних читачів проживають на заході України: як показало опитування, 28,1% місцевих жителів читають книжки хоча б раз на день. Трохи нижчі показники у Східній Україні — 22,2%. Однак більшість учасників дослідження, які заявили про те, що вони не читають літературу, проживають у Центральній Україні (30,7%).

Літературу російською мовою читають 56,4%, тоді як українською — 23,3%. Для 19,5% мова книжки не має значення. Російськомовним текстам надає перевагу читач зі сходу України (80,1%), тоді як ті, хто найбільше читає українською живуть на заході країни (51,9%).

Нагадаємо, британці почали скуповувати книжки оптом, щоб використовувати їх як фон для відеодзвінків і виглядати розумнішим.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram