Бiзнес
22 Листопада 2021
2 119

Дослідження: Чому власники бізнесу частіше зазнають психологічних проблем?

Страждають не тільки підприємці, проблеми з ментальним здоровям мають і звичайні співробітники

Успіх і зростання добробуту, яких досягають бізнесмени, можуть мати негативі наслідки, погано впливати на психічне здоров’я та рівень щастя. Такого висновку дійшли фахівці з лікування психічних розладів Smart TMS у дослідженні про вплив стресу, що пов’язаний з професійними досягненнями.

Людина отримує задоволення, коли її ідеї стають реальними, й досягаються всі поставлені цілі, плюс — покращується фінансове становище. Тому існує думка, що професійні, а також особисті досягнення підприємців і фахівців позбавлені будь-яких занепокоєнь, що, насправді є далеко не так. Принаймні такої думки дійшли експерти SmartTMS.

Вони впевнені — успіх, гроші та психічне здоров’я тісно взаємопов’язані, бо проблеми не тільки не вщухають через якісь досягнення, а й можуть посилюватися. Більш непереливки підприємцям, які обіймають посади з високим рівнем відповідальності. Вони стикаються з додатковим тиском і стресом.

Результати дослідження показують, що:

• більше ніж 1 із 3 (34%) фахівців зазнають сильного занепокоєння, коли порівнюють свої досягнення з оточуючими;

• більше ніж 1 із 5 (21%) підприємців вважають, що не мають права перебувати в депресії, тому що вони відносно успішні та багаті;

• більше ніж 1 із 5 (22%) підприємців і керівників здається, що вони не можуть відволікатися на розв’язання психічних проблем, оскільки це завдасть шкоди бізнесу;

• 15% вважають, що вищий їх потенційний дохід, то складніше їм впоратися з психічними проблемами;

• 29% опитаним робота приносить багато стресу та занепокоєнь, і вони не знають, як із цим впоратися;

• 29% не можуть розповісти про свої психічні проблеми членам сім’ї, друзям і колегам, бо бояться засудження та втрати професійної репутації.

Тобто, поширене уявлення про те, що “щастя можна купити за гроші”, не є неправильним. Якщо дивитися на ситуацію з погляду психічного стану, то багатство та професійний успіх обходяться бізнесменам занадто дорого. А соціальне оточення, яке зазвичай розглядається як джерело підтримки, починає діяти протилежно.

CEO Smart TMS Джерард Барнс розповів, що з власного досвіду знає про те, яких психологічних зусиль вимагає створення та розвиток бізнесу. Тому першою чергою необхідно забезпечити умови, які допоможуть людям розпізнавати у себе симптоми психічних проблем та правильно їх розв’язувати.

“Усім, особливо підприємцям-початківцям, які зазнають сильного стресу та несуть велику відповідальність, важливо розуміти, що вони схильні до депресії, — пояснює Барнс. — Вони мають переконатися, що у разі потреби можуть звернутися за допомогою та лікуванням”.

Стрес та інші розлади напряму впливають на успішність компанії. Тому роботодавці повинні піклуватися не тільки про себе, а й про людей, яких наймають на роботу. Як не крути — успіх і фінансовий добробут напряму залежать від продуктивності усіх членів команди.

У Всесвітній організації здоров’я (ВООЗ) запевняють, що втрата продуктивності через депресію й тривожність обходиться глобальній економіці в $1 трлн на рік. При цьому на кожний $1, витрачений на лікування поширених психічних захворювань, повертається $4 завдяки покращенню здоров’я та продуктивності.

У компаніях дедалі частіше поширюється таке явище, як презентеїзм — це коли люди ходять на роботу, страждаючи від проблем із фізичним чи психічним здоров’ям. А це своєю чергою знижує продуктивність і збільшує час, який витрачається на виконання поставлених задач за відсутності результатів праці.

Підтримка добробуту працівників приносить декілька переваг:

• підвищення продуктивності. Згідно з дослідженням, майже 86% людей, які лікувалися від депресії, починають виконувати більшу кількістю завдань. За даними деяких досліджень, це також знижує кількість прогулів та презентеїзм на 40-60%;

• скорочення витрат за медичне обслуговування. Згідно з даними Національного альянсу з психічних захворювань США, показники серцево-судинних і метаболічних захворювань удвічі вищі у дорослих людей із серйозними психічними розладами.

До речі, взаємозв’язок між фізичним і психічним здоров’ям спонукав організацію CEO Roundtable, що входить до Американської кардіологічної асоціації, випустити звіт Mental Health: A Workforce Crisis (“Психічне здоров’я: криза робочої сили”), який закликає роботодавців надати комплексні програми для профілактики та лікування психічних захворювань.

Чотири способи підтримувати психічний добробут на робочому місці

Перше — розібратися, як психічне здоров’я впливає на співробітників. Доктор Джером Шульц, клінічний нейропсихолог і викладач із Гарвардської медичної школи вважає, важливо аби менеджери вміли розпізнавати ознаки емоційних розладів і реагувати шляхом підтримки, а не покарання.

Для цього необхідно:

• вводити обов’язкові тренінги для керівництва компанії. Це допоможе підвищити їх знання та зацікавленість у галузі психічного здоров’я;

• пояснювати менеджерам, що потрібно робити, якщо вони помічають ознаки емоційних розладів і зловживання шкідливими речовинами;

• використовувати спеціальні калькулятори, щоб оцінити поширеність депресії, що не лікувалася та зловживання шкідливими речовинами в компанії та пов’язані з ними витрати;

• проводити опитування серед співробітників, щоб визначити, як їхнє здоров’я та рівень стресу впливають на продуктивність.

Друге — запропонувати безплатну психологічну допомогу. Тут мається на увазі, що послуги психолога необхідно включити до плану медичного страхування або організувати програми підтримки співробітників (EAP), які допомагають розв’язувати психологічні, фінансові та юридичні проблеми. Деякі люди неохоче використовують ці ресурси, оскільки соромляться чи розуміють, як ці програми працюють.

Щоб це виправити, можна зробити наступне:

• надати прямий доступ до спеціалістів з питань психічного здоров’я за телефоном або особисто;

• запропонувати ці послуги як співробітникам, так і їхнім найближчим родичам;

• пояснити, до кого слід звернутись, якщо потрібно отримати допомогу;

• розповісти, що доступ до EAP можна отримати безплатно та конфіденційно.

Третє — знизити стигматизацію та розширити доступ до психологічної допомоги. Не можна чекати, доки на робочому місці виникнуть критичні ситуації. Необхідно регулярно повідомляти співробітників про те, як корисно дбати про психічне здоров’я та які ресурси компанія пропонує для цього. Наприклад, організовувати регулярну розсилку та семінари. Емоційний добробут повинен бути включеним у всі процеси — від найму до побудови здорової корпоративної культури.

Четверте — організувати необхідні умови. Щоб співробітники не забували дбати про своє здоров’я, важливо не лише нагадувати їм про це, а й забезпечувати відповідні умови:

• запропонувати гнучкий графік роботи для всього персоналу;

• надати доступ до програм, які допомагають покращити якість сну та знизити стрес;

• організувати приміщення для медитації або занять йогою в офісі;

• мотивувати співробітників брати відпустки. Для цього деякі компанії скорочують кількість днів відпустки, які можна перенести на наступний рік;

• розробити процес повернення на робоче місце для тих, хто змушений взяти відпустку через проблеми із психічним здоров’ям. Так вони відчують підтримку та легше адаптуються.

І нарешті, потрібно забезпечити умови для побудови міцних взаємин у колективі. Наприклад, за допомогою громадських заходів і спільнот за інтересами. “Співробітники більш схильні до негативного впливу стресу на робочому місці та за його межами, якщо вони не побудували позитивних відносин з колегами”, — стверджує Шульц.

За його словами, такі заходи допомагають зробити роботу цікавішою, а також згуртувати людей, щоб кожен із них відчував підтримку зі сторони інших.

Джерело: Rusbase, Understood, Startups Magazine

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram