Новини
22 Вересня 2021
960

Дослідження: Чоловіки досі заробляють більше жінок у робітничих спеціальностях

При цьому найвищі зарплати — у столиці, а рівень доходу влаштовує тільки 3% працівників

58% жінок у робітничих сферах заробляють менше ніж 10 тис. грн, тоді як серед чоловіків — тільки 26%. Таким чином стать і досі серйозно впливає на рівень зарплати. Про це йдеться у дослідженні OLX Робота, де опитано 24 тис. представників робітничих спеціальностей.

“Хоча у цих груп практично однакові умови роботи, українки більше хочуть працювати в Україні, аніж чоловіки, — 62% проти 52% відповідно. Водночас молодь в середньому більше заробляє, однак і частіше змінює свою професію”, — йдеться у дослідженні.

Дві третини українських робітничих спеціалістів зайняті саме фізичною працею, решта — наданням профільних послуг. Переважна більшість — 65% — не переймаються щодо престижності своєї професії, а ще 17% — пишаються нею.

Найбільш популярна сфера — роздрібна торгівля та продажі — там залучено 17% “блакитних комірців”, на другому місці “будівництво” — 14%, а третє місце ділять “транспорт і логістика” та “громадське харчування” — по 10% на кожну сферу.

Рівень заробітної плати:

• менше 8 тис. грн отримує 18% опитаних;

• 8-10 тис. грн — 23%;

• 10-15 тис. грн — 27%;

• 15-20 тис. грн — 16%;

• від 20 тис. грн — 16%.

Рівень доходу влаштовує тільки 3% працівників. Водночас тільки кожному п’ятому робітнику переглядають зарплату раз на рік.

Стать досі значно впливає на вибір сфери і рівень заробітку. Чоловіки частіше працюють у будівництві (32%), транспорті/логістиці (23%), а жінки — у торгівлі (38%) та сфері громадського харчування (20%).

Водночас менше ніж 10 тис. грн заробляють 58% жінок і 26% чоловіків, 10-15 тис. грн — 26% і 27% відповідно, а від 20 тис. грн — 6% та 24% відповідно.

Вік на рівень оплати загалом не впливає. Однак молодь менше боїться безробіття: у віковій групі 18-30 років 51% впевнений, що нову роботу можна знайти за 2 тижні, а от в групі 55+ років таких лише 35%. Старше покоління (21%) менше за молодь (36%) думає про роботу за кордоном.

Серед регіонів проживання опитаних суттєво відрізняється зарплата тільки у Київській області. Тут найбільший відсоток тих, хто заробляє 15-20 тис. грн (23%), тоді як у Дніпропетровській, Одеській, Харківській та Львівській областях цей показник значно нижче (15-18%).

Через пандемію у 47% респондентів поменшало роботи, 10% — втратили своє місце, а ще 10% — змінили спеціальність чи були вимушені шукати нову роботу. У 27% нічого не змінилося, а у 5% навіть побільшало навантаження.

Як зазначила керівниця напрямку OLX Робота Марія Абдулліна, дві третини “блакитних комірців” називають головним мінусом своєї роботи — замалу зарплату та перепрацювання. “Тільки, за даними Держстату, протягом другого кварталу 2021 року 127 тис. українців були переведені на неповний оплачуваний робочий тиждень. Тому значна частина українських робітників — 31% — замислюється про роботу за кордоном, — розповіла вона. — Водночас щоб їх влаштовувала оплата в Україні, більша частина респондентів — 48% — потребує оплати на рівні 10-20 тис. грн на місяць”.

Тим часом у міжнародній фінансовій компанії Payoneer половина працівників — жінки. При цьому 44% співробітниць обіймають топові посади.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram