Новини
2 Листопада 2020
1 424

Дослідження: Біопластик так само токсичний, як і інші види пластика

Продукти на основі целюлози та крохмалю містять найбільше хімікатів

Вчені з’ясували, що більшість біопластику та рослинних матеріалів містять токсичні хімічні речовини, а продукти на основі целюлози та крохмалю викликають найсильнішу токсичність, пише Food Navigator.

В останні роки біопластик просували на ринку як альтернативу звичайному пластику та як потенційне рішення пластикового забруднення.

Біопластик має деякі переваги перед звичайним пластиком: його виготовляють з переробленого матеріалу або рослинної целюлози, а також він може бути біорозкладаним. Компанії Nestle, Coca-Cola і PepsiCo заявили, що замінять звичайний пластик папером або біопластиком.

Однак, згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Environment International, біопластик так само токсичний, як і інші види пластика. “Продукти на основі целюлози та крохмалю містять найбільше хімікатів і викликають найбільш сильні токсичні реакції в лабораторних умовах”, — розповіла автор дослідження Ліза Циммерман з Франкфуртського університету імені Йоганна Вольфганга Гете.

Дослідники вивчили 43 пластикових виробів, включаючи одноразові столові прибори, упаковку від шоколаду, винні пробки та пляшки для газованої води. За оцінкою вчених, 80% продуктів містять понад 1 тис. різних хімікатів, а деякі — до 2 тис.

Практично неможливо відстежити всі можливі шкідливі впливи такої кількості різних матеріалів, зазначили дослідники. Навіть схожі за зовнішнім виглядом продукти з биопластика мають різні хімічні склади.

“Наслідки від використання биопластика для навколишнього середовища і здоров’я людей залишаються невизначеними. Ми також не знаємо, чи краще біопластик для навколишнього середовища, оскільки в гру вступають дуже багато чинників. Альтернативи можуть охоплювати методи виробництва, що забруднюють навколишнє середовище, і обмежені можливості для повторної переробки”, — додав доцент кафедри біології Норвезького університету природних і технічних наук Мартін Вагнер.

Нагадаємо, у Великій Британії набула чинності заборона на продаж і постачання пластикових виробів: одноразових трубочок, мішалок і ватних паличок. Британці щорічно використовують близько 4,7 млрд пластикових трубочок.

А от німецький виробник засобів з догляду за шкірою Beiersdorf, який управляє брендом Nivea, почав встановлювати в супермаркетах заправні станції з гелем для душу. Так компанія має намір скоротити використання пластикової упаковки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram