Новини
13 Грудня 2019
1 010

До 2024 року Мінфін перейде до випуску ОВДП тільки в гривні

Причина — високі ризики валютного боргу 

Міністерство фінансів України з метою зниження валютних ризиків має намір до 2024 р. перейти до випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованих виключно в гривні. Про це повідомляє агенція УНІАН з посиланням на слова директора департаменту боргової політики Міністерстерства фінансів України Поліни Ярової.

За її словами, в період 2014-2016 рр., коли девальвація гривні була найбільш масштабною, держборг виріс більш ніж у три рази, оскільки понад 60% боргу було номіновано в іноземних валютах.

“Дуже дорогим виявляється борг, який ми беремо в іноземній валюті. Беручи до уваги високі ризики валютного боргу, ми поступово будемо переходити до випуску внутрішніх облігацій тільки в національній валюті, ми плануємо до 2024 р. повністю перейти до випуску ОВДП тільки в гривні. Напевно, найближчим часом також будемо здійснювати випуск у євро”, — розповіла Поліна Ярова.

Також, вона додала, що окрім збільшення частки держборгу в нацвалюті, урядова стратегія управління держборгом передбачає рівномірний графік його погашення, залучення довгострокового пільгового фінансування та розвиток міцних взаємин з інвесторами.

Одними з причин виникнення держборгу є недоотримання доходів від приватизації та невиконання позичальниками боргових зобов’язань, забезпечених держгарантіями.

“За всі роки незалежності жоден держбюджет не був затверджений з профіцитом. Накопичена непогашена заборгованість з 90-х років ще до сих пір є, і на сьогодні вона становить $2 млрд” — зазначила Поліна Ярова.

Нагадаємо, сума державного та гарантованого державою боргу України у гривневому еквіваленті вперше за останні два роки опустилась нижче позначки 2 трлн грн. Востаннє боргові зобов’язання на такому рівні були у вересні 2017 р.

Також, у 2020 р. Україна повинна виплатити за державним боргом 400 млрд грн, з яких 170 млрд або близько 4% ВВП – за зовнішнім боргом.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram