Соцмережі
22 Березня 2022
788

Дмитро Дубілет: Галузі, по яких “вдарили” санкції

Зараз активно обговорюються новини про компанії, які відмовляються піти з росії. Але я впевнений, що врешті-решт суспільство дотисне усі значимі компанії, це лише справа часу.

Для підняття настрою ділюся з вами оглядом санкції та рішеннями окремих організацій у транспортній галузі.

 Морська галузь

Трійка світових лідерів морських контейнерних перевезень Mediterranean Shipping Company (MSC), датська Maersk та французська CMA CGM – оголосили про припинення з 1го березня прийому нових замовлень на перевезення контейнерів в/з РФ. До цього, про таке ж оголосили Hapag-Lloyd (Німеччина), сінгапурський альянс Oсean Network Express (ONE) та тайванський оператор Yang Ming (Тайвань) (на Новоросійськ), а також ряд інших морських ліній, що працюють на невеликих терміналах.

Велика Британія та Канада закрили свої порти для заходу суден РФ. Їхньому рішенню можуть наслідувати ЄС та США.

З 28.03.2022 профспілка докерів Швеції має намір блокувати судна, пов’язані з РФ. Ціль блокади – підтримка українських колег.

Міжнародний союз берегових та складських підприємств (ILWU) відмовився надавати послуги в портах США суднам РФ.

Організація Паризького Меморандуму (Paris MoU) розглядає питання щодо виключення РФ зі списку своїх членів.

Судноплавство біля російських морських портів зменшилося на третину (The Wall Street Journal).

Міжнародна асоціація класифікаційних товариств у відповідь на звернення МІУ виключила Російський морський регістр судноплавства з членів товариства з 11.03.2022 року.

Залізнича галузь

Російські залізниці, білоруську залізницю та їх дочірні компанії 4 березня 2022 року було відсторонено від участі в Міжнародному союзі залізниць (UIC) — найвпливовішій галузевій міжнародній організації.

Проте поки росія залишається членами інших міжнародних організацій в залізничному секторі — Міжурядової організації з міжнародних залізничних перевезень (OTIF), Організації співробітництва залізниць (ОСЗ), Міжнародного Комітету залізничного транспорту (ЦІТ) тощо (водночас, співпраця з РЖД та її дочірніми компаніями в рамках СІТ тимчасово призупинена, відповідно до оновленого списку учасників СІТ, опублікованого на його офіційному веб-сайті 09.03.22).

Європейський Союз та США внесли до санкційних списків, серед іншого, і “РЖД”. Наразі запроваджені санкції мають фінансовий характер — “РЖД” забороняється «прямо чи опосередковано купувати, продавати, надавати інвестиційні послуги або допомагати у випуску цінних паперів та інструментів грошового ринку, випущених після 12 квітня 2022 року, або іншим чином мати справу з ними». В той самий час, повної заборони на залізничні перевезення через РФ та Білорусь поки не введено — незважаючи на це, введені санкції вже призводять до скасування замовлень залізничних вантажів через територію Росії (зокрема, про скасування таких замовлень вже заявляли такі компанії, як Maersk та Flexport).

Усі залізниці, які є членами Співтовариства європейських залізниць та інфраструктури (CER), “зобов’язуються дотримуватись всіх санкцій, застосованих проти Росії та Білорусі Європейським Союзом та їхніми національними урядами”.

Авіаційна галузь

ЄС заборонив російським повітряним суднам виконувати зліт, посадку у країнах ЄС або використовувати повітряний простір ЄС. Крім того обмеження запровадили Ісландія, Чорногорія, Північна Македонія, Албанія, Велика Британія, Канада, Швейцарія та Норвегія.

Санкції ЄС щодо авіації Росії забороняють Прямий або непрямий експорт (незалежно від того, чи виробляються товари з ЄС) літаків і частин/технологій для літаків будь-якій особі в Росії або для використання в Росії, а також пов’язана технічна допомога, брокерські послуги, інші послуги, фінансування або фінансова підтримка;

Санкції ЄС забороняють пряме або опосередковане надання страхування або перестрахування повітряних суден і його частин/технологій будь-якій особі в Росії або для використання в Росії.

Санкції ЄС забороняють виконання будь-якої діяльності, пов’язаної з повітряним судном, для будь-якої особи в Росії, або для використання в Росії, а саме капітального ремонту, ремонту, інспекції, заміни, модифікації або виправлення дефектів (за винятком передпольотного огляду) щодо повітряних суден і частин повітряного судна/технологій.

США запровадили ряд експортних обмежень, які також можуть вплинути на авіаційну промисловість у більш широких масштабах. 24 лютого 2022 року Бюро промисловості та безпеки (BIS) Міністерства торгівлі США оголосило про нові правила згідно з Положеннями про експортне управління (EAR), які встановлюють нові ліцензійні вимоги для Росії до основних частин і компонентів, що використовуються в цивільних повітряних суднах, що контролюються згідно з класифікаційним номером експортного контролю (“ECCN”) 9A991.d. Таким чином, очікується, що нові експортні обмеження США значно лімітуватимуть можливість Росії отримувати необхідні компоненти для літаків.

Виробництво та поставки автомобілів

Найбільші автоконцерни світу зупинили виробництво своїх автомобілів у РФ та відмовились від поставок машин на територію РФ:

• компанії Audi, General Motors, Volkswagen, Skoda, Jaguar Land Rover та Porsche призупиняють відвантаження своїх автомобілів до дилерських центрів РФ

• Daimler Truck припиняє співробітництво з Камаз, основним постачальником вантажівок армії РФ

• Volvo та Scania припинили продаж своїх моделей у РФ, а Volvo ще й зупинили складання вантажівок на підприємстві в Калузі.

Дякую колегам з Міністерства Інфраструктури за цей огляд, та окрема подяка Мустафі Найему.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram