Бiзнес
4 Серпня 2020
1 545

Для здоров’я та екології: Стартапи з виробництва штучного м’яса залучають усе більше інвестицій

Інвестори більше ніж удвічі збільшили вкладення на ранній стадії у виробників альтернативних білків за сім місяців 2020 року

Згідно зі звітом лондонської Farm Animal Investment Risk & Return (Fairr), понад 20 стартапів на ринку штучних білків залучили близько $1,4 млрд за перші сім місяців 2020 року. Інвестиції у м’ясо на рослинній основі виросли до $1,1 млрд у порівнянні з $457 млн ​​за весь 2019 рік.

Вкладення в компанії, які вирощують м’ясо в лабораторних умовах, збільшилися більш ніж утричі: до $290 млн з $75 млн минулого року. У число інвесторів, які підтримують стартапи з виробництва альтернативного білка, входять приватні компанії, такі як Cargill і General Mills, пенсійні фонди, венчурні фонди та знаменитості, зокрема Білл Гейтс і Опра Вінфрі.

Інвестори роблять ставку на те, що штучні м’ясо та молочні продукти швидко наростять виробництво, щоб задовольнити потреби нового покоління, яке піклується про клімат і хоче зменшити вплив тваринництва на планету, вважають у другому найбільшому швейцарському фінансовому конгломераті Credit Suisse.

Інвестори сподіваються повторити успіх Beyond Meat, чиї акції виросли приблизно на 480% з моменту IPO у травні 2019 року, і тому підтримують широкий спектр стартапів, оскільки неясно, який продукт приверне більшість споживачів.

Найбільшими угодами на ринку в 2020 році стали залучення Beyond Meat $500 млн для розширення лінійки веганських бургерів і шведським виробником вівсяного молока Oatly $200 млн.

У раунді інвестування останньої крім Blackstone також взяли участь телеведуча Опра Вінфрі, актриса Наталі Портман, колишній голова ради директорів і CEO Starbucks Говард Шульц, компанія Jay-Z Roc Nation, фонди Orkila Capital і Rabo Corporate Investments, а також інвестиційний підрозділ Rabobank.

Oatly передала інвесторам 10% компанії. В ході операції її оцінили у $2 млрд. Отримані кошти виробник вівсяного молока пустить на розширення кола поставок та асортименту. Можливо, як пише Business Insider, у найближчі 12-18 місяців Oatly зможе вийти на IPO.

Зараз в Oatly, яка була заснована в 1990 роках, працює 550 осіб. Головний офіс компанії знаходиться у шведському Мальме, інші — в Нью-Йорку, Лондоні, Берліні, Амстердамі, Гельсінкі, Шанхаї та Гонконгу.

Фінансування також отримали й менш доступні широкій аудиторії виробники: стартап з вирощування м’яса з клітин Memphis Meats — $161 млн і Nature’s Fynd, який використовує вулканічні мікроби, — $80 млн.

Заснований у 2015 році стартап Memphis Meats (штат Каліфорнія, США) займається виробництвом м’яса з клітин тварин без використання фетальної бичачої сироватки.

Залучені інвестиції, як заявили у компанії, підуть на запуск пілотного виробництва і зростання команди. Інвестиції дозволять Memphis Meats вийти на азійський ринок, який є для компанії стратегічним.

Nature’s Fynd — компанія, яка розробляє мікробні білки для замінників м’яса. Заснована у 2012 році з офісом у Чикаго, компанія фінансувалася федеральнми агентствами США (Національний науковий фонд, Міністерство сільського господарства, Агентство з захисту навколишнього середовища та NASA), а з 2013 року почала залучати венчурний капітал. У компанію інвестували Білл Гейтс, Джефф Безос, Майкл Блумберг, Ел Гор і Річард Бренсон.

З 2020 року Nature’s Fynd має намір обслуговувати ряд споживчих і промислових додатків за допомогою своєї платформи для виробництва білка, зокрема потреби в мікробіологічному виробництві. Його білкові продукти засновані на грибах, а не на рослинах або тварин.

На фото: Виконавчий директор Nature’s Fynd Томас Джонас демонструє альтернативний білок, створений з мікроба, знайденого біля вулкана Єллуостонського парку

За оцінкою Nielsen, у 2020 році закупівлі м’яса на рослинній основі збільшилися на 264%. До 2025 року міжнародний ринок альтернативного м’яса зросте до $17,9 млрд, прогнозує Fairr.

У липні KFC першою оголосила, що буде продавати замінник курки від Beyond Meat в більшій кількості ресторанів у США. Адже на цей час її конкуренти — McDonald’s, Burger King і Dunkin Brands вводять котлети зі штучної свинини чи яловичини.

Новий продукт виглядає як шматочок смаженої курки з витонченою текстурою, яка передає відчуття від поглинання курятини — нагетси. Він з’явивя в десятках магазинів у Нешвіллі (штат Теннессі) і в околицях Шарлотти (Північна Кароліна).

Водночас Burger King почала продавати бургери з м’яса корів на спеціальній дієті, яка знижує викиди парникових газів. Компанія у співпраці з Автономним університетом штату Мехіко і Каліфорнійським університетом розробила низькометанову дієту для корів, що й дозволить зменшити негативні наслідки виробництва яловичини для навколишнього середовища.

За даними Агентства з охорони навколишнього середовища США, на худобу у 2018 році довелося 3,9% світових викидів парникових газів. У всьому світі показник досягає майже 14,5%, згідно з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН.

З вересня минулого року мережа ресторанів McDonald’s почала тестові продажі бургера з котлетою з м’яса на рослинній основі від американського стартапу Beyond Meat. Вже з 30 вересня відвідувачі 28 канадських ресторанів мережі змогли спробувати новий бургер з рослинною котлетою.

Mcdonald’s назвала новинку PLT — це абревіатура англійських слів “plant (рослина)”, “lettuce (листя салату)” і “tomato (помідор)”. Як стверджують у компанії, котлета не містить ні штучних барвників, ні ароматизаторів.

Співпраця буде вигідною і для Beyond Meat. Згідно з розрахунками, якщо рослинні аналоги складуть хоча б 1% від усіх продажів бургерів у McDonald’s, виробник отримає додаткові $48 млн. При частці в 6% ця цифра зросте до $285 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram